Przepis i sposób przygotowania na: Tort z masą truskawkową i mascarpone
Kroki postępowania
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
2 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy na puch z 2 łyżkami cukru. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy kogel-mogel i miksujemy na wolnych obrotach. Na samym końcu dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i kakaem – mieszamy dokładnie łyżką. Biszkopt pieczemy przez 30-35 minut w temp. 180*. Ostudzony przekrawamy na 3 części.
1 i 2 biszkopt (licząc od dołu)namaczamy malinowym ponczem. Sok malinowy w równych proporcjach łączymy ze spirytusem i polewamy nim ciasto.
Jeśli truskawki są świeżę to od razu miksujemy je z wodą na jednolity mus, jeśli są mrożone to najpierw je gotujemy razem z wodą i po ostudzeniu również miksujemy. Odmierzamy 2 szklanki musu truskawkowego, przelewamy do garnka i nastawiamy na gaz, gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i natychmiast wsypujemy galaretkę – dokładnie mieszamy aż się całkiem rozpuści, odstawiamy do ostudzenia.
Do serka mascarpone wsypujemy cukier puder i miksujemy. W osobnym naczyniu na sztywno ubijamy śmietanę z dodatkiem 2 opakowań śmietan fix. Do masy mascarpone dodajemy ubitą śmietanę oraz wsypujemy jedno opakowanie zagęstnika i całość mieszamy dokładnie łyżką. Masę mascarpone rozkładamy równomiernie na masy truskawkowe (składamy biszkopty) oraz na górę i boki. Całość udekorowałam świeżymi owocami oraz pozostałą masą.