Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Tort z jabłkami

5.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko
6 sztuk
mąka
1/2 szklanki
cukier
1/2 szklanki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
olej
6 łyżek
mus z jabłek
3 szklanki
cukier
1 szklanka
galaretka pomarańczowa
1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
DODATKOWO:
galaretka czerwona
1 sztuka
jabłka
5 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z jabłkami

Ciasto:
Oddzielić białka jajek i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać do uzyskania sztywnej bezy. Ubite na sztywno białka delikatnie połączyć z żółtkami oraz przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec z olejem.
Ciasto wylać do okrągłej formy, piec około 35 min w temp. 180st, ciasto po upieczeniu i przestudzeniu przeciąć na dwa krążki, jeden ponownie umieścić w formie i wylać na nim gęstniejącą już masę jabłkową.
Masa jabłkowa:
Galaretkę pomarańczową rozpuścić z żelatyną w 1/2 szklanki gorącej wody, mus jabłkowy wymieszać z cukrem i zimną galaretkę dodać do musu. Na masie jabłkowej ułożyć drugi krążek ciasta, na wierzchu wylać gęstniejącą dowolną czerwoną galaretkę wymieszaną z pokrojonymi w duża kostkę jabłkami( jabłka bez obierania mają mieć ładną czerwoną skórkę).
Torcik odstawić do zastygnięcia, przed podaniem można dodatkowo ozdobić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

-Natka- 23.09.2012 10:47
ale apetyczny torcik! super!
wiola333 23.09.2012 09:46
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak