Przepis i sposób przygotowania na: Tort wiśniowa pokusa
białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka. Chwilę ubijamy następnie wsypujemy mąkę, proszek. Na końcu dodajemy kakao i łyżkę octu. Delikatnie wymieszamy. Wylewamy na posmarowaną blachę i pieczemy ok. 40 min w temp 180 st. Po wystygnięciu przekrawamy na pół.
Pieczemy biszkopt jasny:
białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka. Chwilę ubijamy następnie dodajemy mąkę, proszek i kisiel. Na końcu dodajemy łyżkę octu. Wylewamy na posmarowaną blachę i pieczemy ok. 30 min w temp 180 st.
Wiśnie odcedzamy z kompotu. Rozpuszczamy 2 galaretki wiśniowe w 2 szklankach wody. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy wiśnie i prawie stężoną masę wykładamy na ciemny biszkopt. Przykrywamy jasnym biszkoptem.
Z pół litry mleka odlewamy trochę na rozmącenie budyniu i mąki a resztę zagotowujemy z cukrami. Gotujemy budyń. Do gorącej masy wmiksowujemy margarynę. Wykładamy masę na biszkopt. Przykrywamy ciemnym biszkoptem.
Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzone mleko, dodajemy śnieżki. Ubijamy na sztywno. Dodajemy wystudzoną galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Miksujemy ok. 1 min i wykładamy na ciemny biszkopt.
Z 1/2 l kompotu odlewamy trochę na rozmącenie budyniu a resztę zagotowujemy. Gotujemy budyń. Do gorącej masy wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia.
Lekko ciepłą polewą polewamy placek. Odstawiamy do stężenia. Dowolnie dekorujemy bitą śmietaną i wiśniami.