Tort wiśniowa pokusa

Tort wiśniowa pokusa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    8 szt
  • cukier kryształ

    1 1/3 szkl
  • mąka tortowa

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 1/2 łyżeczki
  • kakao

    5 łyżeczek
  • ocet

    1 łyżka
  • jaja

    4 szt
  • mąka

    1/4 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżeczka
  • ocet

    1 łyżeczka
  • kisiel wiśniowy

    1 op.
  • Masa budyniowa:

  • mleko

    1/2 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • mąka

    1 łyżka
  • budyń śmietankowy

    1 op
  • cukier wanilinowy

    1 op
  • margaryna

    1 kostka
  • Pianka:

  • śnieżka

    2 op
  • galaretka wiśniowa

    1 op
  • mleko

    1 szkl
  • Polewa:

  • kompot z wiśni

    1/2 l
  • galaretka wiśniowa

    1 op
  • budyń śmietankowy

    1 op
  • ponadto :

  • galaretka wiśniowa

    2 op
  • wiśnie bez pestek

    1 duży słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczemy biszkopt ciemny:
białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka. Chwilę ubijamy następnie wsypujemy mąkę, proszek. Na końcu dodajemy kakao i łyżkę octu. Delikatnie wymieszamy. Wylewamy na posmarowaną blachę i pieczemy ok. 40 min w temp 180 st. Po wystygnięciu przekrawamy na pół.

Pieczemy biszkopt jasny:
białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka. Chwilę ubijamy następnie dodajemy mąkę, proszek i kisiel. Na końcu dodajemy łyżkę octu. Wylewamy na posmarowaną blachę i pieczemy ok. 30 min w temp 180 st.

Wiśnie odcedzamy z kompotu. Rozpuszczamy 2 galaretki wiśniowe w 2 szklankach wody. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy wiśnie i prawie stężoną masę wykładamy na ciemny biszkopt. Przykrywamy jasnym biszkoptem.

Z pół litry mleka odlewamy trochę na rozmącenie budyniu i mąki a resztę zagotowujemy z cukrami. Gotujemy budyń. Do gorącej masy wmiksowujemy margarynę. Wykładamy masę na biszkopt. Przykrywamy ciemnym biszkoptem.

Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzone mleko, dodajemy śnieżki. Ubijamy na sztywno. Dodajemy wystudzoną galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Miksujemy ok. 1 min i wykładamy na ciemny biszkopt.

Z 1/2 l kompotu odlewamy trochę na rozmącenie budyniu a resztę zagotowujemy. Gotujemy budyń. Do gorącej masy wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia.
Lekko ciepłą polewą polewamy placek. Odstawiamy do stężenia. Dowolnie dekorujemy bitą śmietaną i wiśniami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

krokus

30.03.2014 11:05
Musi być smaczne i jeszcze ta bita śmietanka obok...mniam

Megg

23.02.2014 18:35
pyszne ciacho

ciekawska

09.11.2013 08:28
fantastyczny!

artur7

08.11.2013 18:46
kuszący pomysł

artur7

08.11.2013 18:44
kuszący pomysł

ana1

23.10.2013 20:31
cudne ciasto

Renataj

23.10.2013 20:24
No faktycznie pokusa, prezentuje się mega kuszaco.

kasienka23

23.10.2013 19:40
znakomity torcik!

Andrzej8

23.10.2013 18:22
wygląda bardzo apetycznie

caralajna

23.10.2013 18:08
piękne ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat