TORT W TRZECH SMAKACH Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT KAKAOWY

  • jajka

    3 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • kakao

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki

KREM

  • jajka

    3 szt
  • jajka

    5 szt
  • cukier drobny

    2 szkl
  • masło

    600 gram
  • czekolada gorzka

    2 szt

CIASTO KOKOSOWE

  • białka

    3 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • kokos

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - TORT W TRZECH SMAKACH Z KREMEM CZEKOLADOWYM foto
Biszkopt kakaowy:
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.Mąkę przesiewamy z kakao i dodajemy do masy jajecznej.Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników.Dno tortownicy lub blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170 st.C. piekarnika na 30 minut.Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto upieczone i wyciągamy do wystudzenia.
Biszkopt makowy:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Mąkę przesiewamy i dodajemy d masy jajecznej mieszając łyżką.Dodajemy mak i delikatnie mieszamy.Wykładamy do tortownicy z wyłożonym dnem papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C ok 30 minut.Wykładamy na kratkę do wystudzenia.
Ciasto kokosowe:
Białka ubijamy na sztywno dodając po 1 łyżce cukru.Do sztywnej masy dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką do połączenia się składników.Przekładamy do tortownicy również wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 20-3- minut. Studzimy na kratce.
Z biszkoptu jasnego i ciemnego odkrawamy wierzch ,aby były równe.
Krok 2 - TORT W TRZECH SMAKACH Z KREMEM CZEKOLADOWYM foto
Krem:
Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę,dodając cukier.Masa jajeczna powinna być bardzo puszysta.
W osobnej misce ucieramy miękkie masło na puszystą masę.Dodajemy małymi porcjami masę jajeczną i miksujemy na wolnych obrotach.Czekoladę należy stopić w kąpieli wodnej i wystudzić.
Do kremu dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
Krok 3 - TORT W TRZECH SMAKACH Z KREMEM CZEKOLADOWYM foto
Biszkopt układamy na paterę,skrapiamy dowolnym ponczem i smarujemy kremem.
Krok 4 - TORT W TRZECH SMAKACH Z KREMEM CZEKOLADOWYM foto
Nakładamy biszkopty na siebie każdy pokrywając taką samą ilością kremu.Cały tort pokrywamy kremem ,wygładzając jego powierzchnię.
Krok 5 - TORT W TRZECH SMAKACH Z KREMEM CZEKOLADOWYM foto
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wg.własnego pomysłu.
barbara11561
Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia w przekroju,zbyt szybko zniknął ......

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Michał2 20.02.2015 09:42
smaczny tort
barbara11561 19.02.2015 19:33
Nie wiem dlaczego ,ale w składnikach nie pojawiło się ciasto makowe więc podaję tutaj: 3 jajka ,1/2 szkl cukru,2 szkl mąki pszennej,2 łyżki maku suchego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat