Tort w barwach narodowych

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szklanki
  • jajko

    4 jajka
  • cukier

    1/2 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • woda

    1 łyżka
  • śmietana 30%

    500 ml
  • truskawki świeże

    1 szklanka
  • galaretka truskawkowa

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i nadal miksując dodać obie przesiane mąki. Kakao wymieszać z wodą i połączyć wszystko. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec około 40 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu formę rzucić na ziemię. Ostudzić. Biszkopt przekroić na 3 części. Śmietanę ubić na sztywno, dosłodzić. Galaretkę przygotować w mniejszej ilości wody, przestudzić. Dodać pokrojone truskawki. SKŁADANIE biszkopt - tężejąca galaretka z truskawkami - biszkopt - śmietana - biszkopt. Całość posmarować resztą śmietany i ozdobić truskawkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Norgiusz 16.08.2012 09:26
piękny
Rafał10 18.07.2012 11:16
Wygląda tak smacznie że aż ślinka cieknie :)
jozefinach 15.07.2012 11:36
Uwielbiam torty.
Monika78 26.06.2012 21:26
rewelacja!!!
daria2911 26.06.2012 13:37
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat