Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
10 łyżek -
cukier kryształ
10 łyżek -
jajko
10 sztuk -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
kakao
3 łyżki -
czekolada gorzka
1 sztuka -
jajko
3 sztuki -
masło 250 g
1 sztuka -
cukier kryształ
1 szklanka -
polewa biała
1 sztuka
Przepis i sposób przygotowania Tort urodzinowy.
Tak więc :
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników pieczemy biszkopt okrągły.
Drugi biszkopt robimy z tych samych składników dodając 3 łyżki kakao.
Masa:
3jaja
masło
cukier 1 szklanka
czekolada gorzka
Rozcieramy masło w makutrze. Jaja wybijamy do miski ubijamy na parze dodając cukier. czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do roztartego masła dodajemy przestudzone ubite na parze jaja ciągle rozcierając, dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę. Tak przygotowaną masą przekładamy tort.
Biszkopt ciemny- masa- biszkopt jasny-polewa biała. Dekorujemy według własnego uznania. SMACZNEGO!!!
Komentarze (2)