Tort urodzinowy.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    10 łyżek
  • cukier kryształ

    10 łyżek
  • jajko

    10 sztuk
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    3 łyżki
  • czekolada gorzka

    1 sztuka
  • jajko

    3 sztuki
  • masło 250 g

    1 sztuka
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • polewa biała

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Tak więc :
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników pieczemy biszkopt okrągły.
Drugi biszkopt robimy z tych samych składników dodając 3 łyżki kakao.
Masa:
3jaja
masło
cukier 1 szklanka
czekolada gorzka
Rozcieramy masło w makutrze. Jaja wybijamy do miski ubijamy na parze dodając cukier. czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do roztartego masła dodajemy przestudzone ubite na parze jaja ciągle rozcierając, dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę. Tak przygotowaną masą przekładamy tort.
Biszkopt ciemny- masa- biszkopt jasny-polewa biała. Dekorujemy według własnego uznania. SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malinka18 22.08.2012 15:53
piękny torcik i taki kolorowy...
anja3107 22.08.2012 14:07
śliczny torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat