Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort truskawkowy.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 6 sztuk
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
cukier drobny 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

margaryna 1/2 kostki
masło 1 kostka
cukier puder 9 łyżeczek
truskawki świeże 1/2 kg

Dodatki

galaretka truskawkowa 1 opakowanie
truskawki świeże 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowy.

Ciasto:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić. Ubijając dodajemy stopniowo cukier. Następnie miksując dodajemy żółtka.
W osobnej misce wymieszać obydwie mąki wraz z proszkiem.Dodajemy to do masy jajecznej mieszając łyżką drewnianą. Można miksować na małych obrotach do połączenia składników.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok 30 min w temp 180 stopni.
Gdy ciasto będzie gotowe pozostawić na chwilę w piekarniku.
Ostygnięte ciasto przekroić na pół i polać odrobiną wody z cukrem (lub alkoholem).
Krem: margarynę, masło, cukier puder i zmiksowane truskawki połączyć ze sobą.
Jedną połowę ciasta układamy do tortownicy i nakładamy połowę kremu. Na to kładziemy drugi kawałek ciasta i resztę kremu.
Na krem kładziemy pokrojone truskawki i zalewamy galaretką.
Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak