Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort tęczowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 8 jaj
mąka ziemniaczana 2 szklanki
cukier 2 szklanki
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
aromat rumowy 2 łyżeczki

Masa

masło 2 kostki
budyń waniliowy 2 saszetki
cukier 1 szklanka
mleko 1 litr
kakao 1 łyżka
galaretka truskawkowa 1 saszetka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort tęczowy

4 całe jaja plus 1 szklanka cukru ubić na parze plus 2 łyżeczki proszku i szklanka mąki upiec biszkopt. W ten sam sposób upiec drugi biszkopt. Piec w temperaturze 180 stopni 25 minut. Następnie nasączamy biszkopty wodą wymieszaną z aromatem rumowym dzielimy nitką na dwie części.Gotujemy budynie na mleku, studzimy ukręcamy mikserem z masłem oraz cukrem. Dzielimy masę na 3 części. Pierwszą część masy zostawiamy białą, do drugiej części dodajemy kakao. Trzecią część masy zabarwiamy ostudzoną czerwoną galaretką rozpuszczoną w połowie szklanki gorącej wody. Na tortownicy układamy biszkopt, wykładamy na niego masę kakaową, przykrywamy biszkoptem, smarujemy masą różową, przykrywamy biszkoptem, wykładamy masę białą, na wierzchu pozostawiamy biszkopt. Dekorujemy
według własnego uznania, ja polałam tort rozpuszczoną czekoladą i wykonałam szprycką kremowe nadruki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 24.01.2017 08:14
pyszny tort
Renataj 23.01.2017 20:50
Bardzo apetyczny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak