Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietanowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

konfitura 1 słoiczek
śmietana 30% 1 litr
śmietanfix 2 szt.
cukier 8 łyżek
woda 3/4 szklanki
sok z cytryny 0,5 łyżka
pisaki cukrowe
świeczki
Biszkopt 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietanowy

Przegotowaną wodę, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem, odstawić do ostygnięcia.

Ubić śmietaną, stopniową dodając cukier, na końcu śmietan fixy.

Na spodzie od tortownicy ułożyć pierwszy blat, dokładnie nasączyć. Sprawdzać palcami czy woda z cytryną wszędzie dotarły.

Wysmarować konfiturą, następnie ubitą śmietaną.

Czynności powtórzyć z każdym blatem, udekorować.

UWAGA!!!

Pamiętajcie, aby zostawić śmietany do dekoracji. Jeśli konfitura jest bardzo słodka, proponuję przełożyć tort tylko raz. Jeśli chodzi o dekorację mojego tortu, to wycięłam szablon z brystolu, napisy zrobiłam z pisaków, które dostaniecie w każdym markecie, świeczki też powinniście bez problemu kupić. Napisy róbcie niedługo przed podaniem, żeby się nie rozpłynęły.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna34 11.02.2013 08:59
Brzmi ciekawie
monisia1977 11.02.2013 08:05
pycha
Anna169Hosz 10.02.2013 23:28
Dlaczego tylko sto...lepiej 150:)
angelika14 10.02.2013 22:00
och jaki piękny, szkoda, że brat miał już urodzinki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak