Tort śmietanowy

Tort śmietanowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    7 szt
  • cukier

    10 łyżek
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • wiórki kokosowe

    5 dag
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • śmietana 30%

    500 ml
  • sok z czarnej porzeczki

    4 łyżki
  • dżem porzeczkowy

    150 g
  • wiśnie kandyzowane

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z połową cukru. Następnie dodajemy żółtka, oba rodzaje mąki i wiórki kokosowe.
Dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy 25-30 minut w temp. 190*C.
Po upieczeniu studzimy, ciasto kroimy na trzy placki.
Następnie śmietanę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem.
Spodni placek smarujemy połową dżemu i 1/3 śmietany.
Przykrywamy kolejnym plackiem, skrapiamy sokiem porzeczkowym, smarujemy resztą dżemu i 1/3 śmietany.
Przykrywamy trzecim, ostatnim plackiem. Cały tort smarujemy resztą śmietany.
Ozdabiamy rozetkami śmietany, wisienkami kandyzowanymi i dekorujemy wg uznania lub okoliczności.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kochanyptysiu

27.05.2011 12:02
bardzo fajny

Neetka90

08.04.2011 07:27
wspaniale wygląda

SyMiki

17.03.2011 18:18
pychotka

Dorota59

08.03.2011 17:34
po prostu arczydzieło

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat