Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietanowo-truskawkowy
Kroki postępowania
Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Następnie dodać żółtka, dokładnie wymieszać , cukier , kolejno mąkę , proszek do pieczenia i wodę. Dobrze wymieszane ciasto wylać na wcześniej przygotowaną tortownicę. Piec w piekarniku około 20- 25 minut.
Biszkopt ciemny:
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Następnie dodać żółtka, dokładnie wymieszać , cukier , kolejno mąkę , proszek do pieczenia i wodę na końcu dodać kakao. Dobrze wymieszane ciasto wylać na wcześniej przygotowaną tortownicę. Piec w piekarniku około 20- 25 minut.
Ciasta zostawić do wystygnięcia.
Następnie każde z placków przeciąć na połowę, tak by powstały cztery płaty. Dodatkowo w każdym płacie wycięłam takich samych rozmiarów koło , użyłam do tego talerzyka i noża. następnie już przy nakładaniu masy powymieniałam koła tak by jasne trafiło do ciemnego i odwrotnie.
Na przemian w tortownicy układać krążki płaty biszkoptu i przekładać masą.
Następnie ciasto zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia na jakieś 30 minut.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem fixu, cukru i cukru wanilinowego.Następnie udekorować tort.