Tort śmietanowo-truskawkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt biały

  • jajko

    3 szt.
  • mąka

    150 gram
  • cukier

    150 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • woda

    1 łyżka

biszkopt ciemny

  • jajko

    3 szt.
  • mąka tortowa

    150 gram
  • cukier

    150 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżeczki
  • woda

    1 łyżka

masa

  • śmietana 30%

    1/2 litra
  • truskawki

    500 gram
  • galaretka truskawkowa

    2 szt.

dekoracja

  • śmietana 30%

    1/2 litra
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    2 łyżki
  • fix do śmietany

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort śmietanowo-truskawkowy foto
Biszkopt jasny:
Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Następnie dodać żółtka, dokładnie wymieszać , cukier , kolejno mąkę , proszek do pieczenia i wodę. Dobrze wymieszane ciasto wylać na wcześniej przygotowaną tortownicę. Piec w piekarniku około 20- 25 minut.
Biszkopt ciemny:
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Następnie dodać żółtka, dokładnie wymieszać , cukier , kolejno mąkę , proszek do pieczenia i wodę na końcu dodać kakao. Dobrze wymieszane ciasto wylać na wcześniej przygotowaną tortownicę. Piec w piekarniku około 20- 25 minut.
Ciasta zostawić do wystygnięcia.
Następnie każde z placków przeciąć na połowę, tak by powstały cztery płaty. Dodatkowo w każdym płacie wycięłam takich samych rozmiarów koło , użyłam do tego talerzyka i noża. następnie już przy nakładaniu masy powymieniałam koła tak by jasne trafiło do ciemnego i odwrotnie.
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą.
Na przemian w tortownicy układać krążki płaty biszkoptu i przekładać masą.
Następnie ciasto zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia na jakieś 30 minut.
Krok 3 - Tort śmietanowo-truskawkowy foto
Wyjąć ciasto z tortownicy najlepiej w taki sposób jak pokazany na zdjęciu, a następnie zdjąć folię.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem fixu, cukru i cukru wanilinowego.Następnie udekorować tort.
Krok 4 - Tort śmietanowo-truskawkowy foto
O to moja propozycja dekoracji tortu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata9 26.04.2014 18:49
wspaniała dekoracja
iziona 25.04.2014 07:41
Przepiękny tort
Smaczna_B 24.04.2014 16:12
przy takim torcie trzeba się sporo napracować , wyszedł wspaniały!
Wiktoria29 24.04.2014 15:45
piękna dekoracja, dużo pracy wymagała, gratulacje
dwa pokoje z kuchnią 24.04.2014 12:45
cudowna dekoracja- bardzo fajny przepis!
Czyki 24.04.2014 12:01
Jaki wspaniały tort, poproszę o kawałeczek:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat