Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 5 szt
sól 1 szczypta
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Beza makowo kokosowa

białko 5 szt
cukier drobny 1 szklanka
sól 1 szczypta
wiórki kokosowe 100 g
mak 100 g

Masa śmietankowa

śmietana 30% 350 ml
fix do śmietany 2 szt - małe
cukier puder 1-2 łyżki
płatki czekoadowe 1 łyżka

Masa do dekoracji

śmietana 30% 500 ml
fix do śmietany 2-3 szt - małe
cukier puder 1-2 łyżki

Dodatkowo

powidła śliwkowe 1 mały słoik
ciasteczka typu Oreo 200 g
perełki cukrowe

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy porcjami cukier stale miksując. Kiedy piana jest lśniąca dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy proszek do pieczenia z mąkami - dodajemy do jajek - mieszamy. Przekładamy do tortownicy gdzie dno wyłożyłam papierem, a boki posmarowałam masłem i oprószoną bułką tartą. Wkładamy do zimnego piekarnika, włączamy temperaturę 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut do suchego patyczka.
Wyciągamy biszkopt, rzucamy z wysokości 20-30 cm trzykrotnie. Studzimy.
Krok 1 - Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo foto
2
Beza:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie porcjami dodajemy cukier puder. Kiedy beza jest lśniącą dodajemy mak z kokosie, delikatnie mieszamy.
Krok 2 - Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo foto
3
Przekładamy do tortownicy w której piekliśmy biszkopt. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut.. Studzimy
Krok 3 - Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo foto
4
Zimny biszkopt przekrawamy na 2 części. Dolną część smarujemy powidłami,
Krok 4 - Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo foto
5
Następnie przygotowujemy krem śmietankowy z płatkami czekolady:
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy wymieszany fix z cukrem - miksujemy kilka chwil, dodajemy płatki czekolady mieszamy.

Na biszkopt posmarowany powidłami nakładamy zimną bezę. Nakładamy krem śmietankowy z płatkami czekolady i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem.
Krok 5 - Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo foto
6
Krem śmietanowy do dekoracji:
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix do śmietany wymieszany z cukrem - chwile ubijamy do uzyskania sztywnej konsystencji.
Cały tort smarujemy na gładko kremem.
Krok 6 - Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo foto
7
Ciasteczka oreo przekładamy do malaksera lub blendera i rozdrabniamy na pył.
Boki tortu oprószamy obficie rozdrobnionymi ciasteczkami. Górę dekorujemy przy pomocy szprycy cukierniczej, dekorujemy perełkami.
Wstawiamy na minimum 3-4 godziny do lodówki. Smacznego
Krok 7 - Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 30.01.2017 18:42
Wygląda wspaniale, chętnie zjadłabym kawałeczek :)
Wafelek2601 30.01.2017 13:15
Pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak