Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jajka

    5 szt
  • sól

    1 szczypta
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Beza makowo kokosowa

  • białka

    5 szt
  • cukier drobny

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • wiórki kokosowe

    100 g
  • mak

    100 g

Masa śmietankowa

  • śmietana 30%

    350 ml
  • fix do śmietany

    2 szt - małe
  • cukier puder

    1-2 łyżki
  • płatki czekoadowe

    1 łyżka

Masa do dekoracji

  • śmietana 30%

    500 ml
  • fix do śmietany

    2-3 szt - małe
  • cukier puder

    1-2 łyżki

Dodatkowo

  • powidła śliwkowe

    1 mały słoik
  • ciasteczka typu Oreo

    200 g
  • perełki cukrowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo foto
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy porcjami cukier stale miksując. Kiedy piana jest lśniąca dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy proszek do pieczenia z mąkami - dodajemy do jajek - mieszamy. Przekładamy do tortownicy gdzie dno wyłożyłam papierem, a boki posmarowałam masłem i oprószoną bułką tartą. Wkładamy do zimnego piekarnika, włączamy temperaturę 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut do suchego patyczka.
Wyciągamy biszkopt, rzucamy z wysokości 20-30 cm trzykrotnie. Studzimy.
Krok 2 - Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo foto
Beza:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie porcjami dodajemy cukier puder. Kiedy beza jest lśniącą dodajemy mak z kokosie, delikatnie mieszamy.
Krok 3 - Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo foto
Przekładamy do tortownicy w której piekliśmy biszkopt. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut.. Studzimy
Krok 4 - Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo foto
Zimny biszkopt przekrawamy na 2 części. Dolną część smarujemy powidłami,
Krok 5 - Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo foto
Następnie przygotowujemy krem śmietankowy z płatkami czekolady:
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy wymieszany fix z cukrem - miksujemy kilka chwil, dodajemy płatki czekolady mieszamy.

Na biszkopt posmarowany powidłami nakładamy zimną bezę. Nakładamy krem śmietankowy z płatkami czekolady i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem.
Krok 6 - Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo foto
Krem śmietanowy do dekoracji:
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix do śmietany wymieszany z cukrem - chwile ubijamy do uzyskania sztywnej konsystencji.
Cały tort smarujemy na gładko kremem.
Krok 7 - Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo foto
Ciasteczka oreo przekładamy do malaksera lub blendera i rozdrabniamy na pył.
Boki tortu oprószamy obficie rozdrobnionymi ciasteczkami. Górę dekorujemy przy pomocy szprycy cukierniczej, dekorujemy perełkami.
Wstawiamy na minimum 3-4 godziny do lodówki. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beatris 30.01.2017 18:42
Wygląda wspaniale, chętnie zjadłabym kawałeczek :)
Wafelek2601 30.01.2017 13:15
Pyszności.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat