Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowo - cytrynowy.
Tortownicę (średnica 28cm) wyłożyć papierem i wypełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min. w temperaturze 175*C.
Poncz: wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem.
Upieczony biszkopt przekroić na dwa krążki i nasączamy przygotowanym ponczem
Krem cytrynowy: ½ litra wody mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem, zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w 1 szklance zimnej wody mieszamy z sokiem cytryny i szybko mieszamy. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy zimny budyń.
Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodaj cukier puder a następnie jogurt naturalny. Miksujemy. Żelatynę zalej 4-5 łyżkami zimnej wody, jak napęcznieje podgrzej do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzoną, ale nadal ciepłą łączymy z pianką. Dokładnie mieszamy.
Na krążek biszkoptu wykładamy 2/3 masy budyniowej, na masę budyniową wykładamy 1/2 ubitej śmietany i przykładamy drugi krążek biszkoptu. Na biszkopt wykładamy pozostawiony krem cytrynowy a następnie ubitą śmietanę, jednocześnie smarując boki ciasta. Dekorujemy dowolnie, cytryną, kiwi, mandarynkami i delikatnie posypujemy sypką truskawkową galaretką.
Smacznego.