Tort śliwkowy

Tort śliwkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jaja

    5 sztuk
  • cukier puder

    12 dag
  • mąka

    10 dag
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • poncz

  • alkohol

    1 łyżka
  • woda

    1/3 szklanka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • masa

  • masło

    20 dag
  • mleko

    3/4 szklanka
  • mąka

    1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • suszone śliwki

    15 dag
  • cukier

    2 łyżki
  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tort śliwkowy

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę i wraz z mąką dodajemy do żółtek delikatnie mieszając.
W tortownicy pieczemy dwa jednakowe biszkopty.
Śliwki namaczamy, odcedzamy, kroimy w paseczki. Z mleka, cukru, mąki gotujemy budyń, studzimy. Ucieramy tłuszcz dodając po łyżce budyniu i po odrobinie soku z cytryny. Pod koniec dodajemy śliwki, odrobinę alkoholu. Biszkopty napoczować, posmarować masą i przrełożyć.
Polać gotową polewą czekoladową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Mariusz10 17.04.2011 23:43
ekstra tort!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat