Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Biszkopt
-
jaja
5 sztuk -
cukier puder
12 dag -
mąka
10 dag -
sok z cytryny
1 łyżeczka -
poncz
-
alkohol
1 łyżka -
woda
1/3 szklanka -
cukier
1 łyżeczka -
masa
-
masło
20 dag -
mleko
3/4 szklanka -
mąka
1 łyżeczka -
cukier wanilinowy
1 opakowanie -
suszone śliwki
15 dag -
cukier
2 łyżki -
sok z cytryny
Przepis i sposób przygotowania Tort śliwkowy
W tortownicy pieczemy dwa jednakowe biszkopty.
Śliwki namaczamy, odcedzamy, kroimy w paseczki. Z mleka, cukru, mąki gotujemy budyń, studzimy. Ucieramy tłuszcz dodając po łyżce budyniu i po odrobinie soku z cytryny. Pod koniec dodajemy śliwki, odrobinę alkoholu. Biszkopty napoczować, posmarować masą i przrełożyć.
Polać gotową polewą czekoladową.
Komentarze (1)