Przepis i sposób przygotowania na: Tort serowo-dyniowy
Białka ubijamy z cukrem na gładki krem, zmniejszamy obroty miskera, dodajemy po żółtku, następnie obie mąki wymieszane z proszkiem, wodę i olej.
Pieczemy w temperaturze 175 *C do suchego patyczka.
Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
2. Ser :
Ser mielimy w maszynce.
Masło ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy po łyżce ser, na końcu mąkę i pianę z białek.
3. Masa dyniowa :
Pomarańcze i cytrynę szorujemy, parzymy.
Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę, z połówki cytryny i z obu pomarańczy wyciskamy sok.
W rondelku roztapiamy masło, wkładamy mus z dyni dolewamy połowę soku i gotujemy na małym ogniu kilka chwil.
Na koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z resztą soku .
Doprowadzamy do wrzenia i lekko studzimy.
2 łyżki odkładamy do polewy.
4. Polewa :
Ze sparzonej pomarańczy wyciskamy sok, jeśli jest go mało dolewamy odrobinę wody (potrzebujemy 100 ml płynu)
Odłożoną masę dyniową razem z sokiem doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia.
Odstawiamy, aby przestygło.
5. Tortownicę wykładamy dwiema warstwami papieru do pieczenia i na dno dajemy blat biszkoptowy, który smarujemy połową masy dyniowej, a na nią rozprowadzamy połowę masy serowej.
Czynności powtarzamy.
Piekarnik nagrzewamy do 175*C góra/dół, wkładamy ciasto i przełączamy na górną grzałkę.
Po 10 minutach pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową , po kolejnych 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 160*C .
Całkowity czas pieczenia to 1 godzina.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, sernik wyjmujemy, gdy trochę przestygnie.
6. Ostudzony polewamy tężejącą polewą pomarańczowo-dyniową.
Najlepiej zrobić to na drugi dzień.
Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną.