Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort serowo-dyniowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
cukier 3/4 szkl
mąka tortowa 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
woda 1 łyżka
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ser

twaróg półtłusty 800 g
jajko 4 szt
cukier 3/4 szkl
masło 100 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier waniliowy

Masa dyniowa

mus z dyni 400 g
masło 100 g
cukier 3 łyżki
pomarańcza 2 szt
cytryna 1/2 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Polewa

mus z dyni 2 łyżki
pomarańcza
galaretka pomarańczowa 2 łyżki
bita śmietana do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Tort serowo-dyniowy

1. Biszkopt :
Białka ubijamy z cukrem na gładki krem, zmniejszamy obroty miskera, dodajemy po żółtku, następnie obie mąki wymieszane z proszkiem, wodę i olej.
Pieczemy w temperaturze 175 *C do suchego patyczka.
Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
2. Ser :
Ser mielimy w maszynce.
Masło ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy po łyżce ser, na końcu mąkę i pianę z białek.
3. Masa dyniowa :

Pomarańcze i cytrynę szorujemy, parzymy.
Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę, z połówki cytryny i z obu pomarańczy wyciskamy sok.
W rondelku roztapiamy masło, wkładamy mus z dyni dolewamy połowę soku i gotujemy na małym ogniu kilka chwil.
Na koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z resztą soku .
Doprowadzamy do wrzenia i lekko studzimy.
2 łyżki odkładamy do polewy.
4. Polewa :
Ze sparzonej pomarańczy wyciskamy sok, jeśli jest go mało dolewamy odrobinę wody (potrzebujemy 100 ml płynu)
Odłożoną masę dyniową razem z sokiem doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia.
Odstawiamy, aby przestygło.
5. Tortownicę wykładamy dwiema warstwami papieru do pieczenia i na dno dajemy blat biszkoptowy, który smarujemy połową masy dyniowej, a na nią rozprowadzamy połowę masy serowej.
Czynności powtarzamy.
Piekarnik nagrzewamy do 175*C góra/dół, wkładamy ciasto i przełączamy na górną grzałkę.
Po 10 minutach pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową , po kolejnych 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 160*C .
Całkowity czas pieczenia to 1 godzina.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, sernik wyjmujemy, gdy trochę przestygnie.
6. Ostudzony polewamy tężejącą polewą pomarańczowo-dyniową.
Najlepiej zrobić to na drugi dzień.
Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 01.07.2017 13:58
fajny pomysł
RenataZ-et 30.06.2017 22:04
uwielbiam takie ciasta :)
w mojej kuchni 30.06.2017 19:05
same pyszności
Aleksandra/Olcia 30.06.2017 18:56
smakowita propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak