Tort serowo-dyniowy

Tort serowo-dyniowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    4 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • mąka tortowa

    3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • woda

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Ser

  • twaróg półtłusty

    800 g
  • jajko

    4 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • masło

    100 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

Masa dyniowa

  • mus z dyni

    400 g
  • masło

    100 g
  • cukier

    3 łyżki
  • pomarańcza

    2 szt
  • cytryna

    1/2 szt
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka

Polewa

  • mus z dyni

    2 łyżki
  • pomarańcza

  • galaretka pomarańczowa

    2 łyżki
  • bita śmietana

    do dekoracji
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tort serowo-dyniowy

1. Biszkopt :
Białka ubijamy z cukrem na gładki krem, zmniejszamy obroty miskera, dodajemy po żółtku, następnie obie mąki wymieszane z proszkiem, wodę i olej.
Pieczemy w temperaturze 175 *C do suchego patyczka.
Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
2. Ser :
Ser mielimy w maszynce.
Masło ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy po łyżce ser, na końcu mąkę i pianę z białek.
3. Masa dyniowa :

Pomarańcze i cytrynę szorujemy, parzymy.
Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę, z połówki cytryny i z obu pomarańczy wyciskamy sok.
W rondelku roztapiamy masło, wkładamy mus z dyni dolewamy połowę soku i gotujemy na małym ogniu kilka chwil.
Na koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z resztą soku .
Doprowadzamy do wrzenia i lekko studzimy.
2 łyżki odkładamy do polewy.
4. Polewa :
Ze sparzonej pomarańczy wyciskamy sok, jeśli jest go mało dolewamy odrobinę wody (potrzebujemy 100 ml płynu)
Odłożoną masę dyniową razem z sokiem doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia.
Odstawiamy, aby przestygło.
5. Tortownicę wykładamy dwiema warstwami papieru do pieczenia i na dno dajemy blat biszkoptowy, który smarujemy połową masy dyniowej, a na nią rozprowadzamy połowę masy serowej.
Czynności powtarzamy.
Piekarnik nagrzewamy do 175*C góra/dół, wkładamy ciasto i przełączamy na górną grzałkę.
Po 10 minutach pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową , po kolejnych 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 160*C .
Całkowity czas pieczenia to 1 godzina.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, sernik wyjmujemy, gdy trochę przestygnie.
6. Ostudzony polewamy tężejącą polewą pomarańczowo-dyniową.
Najlepiej zrobić to na drugi dzień.
Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Grazyna0211 01.07.2017 13:58
fajny pomysł
RenataZ-et 30.06.2017 22:04
uwielbiam takie ciasta :)
w mojej kuchni 30.06.2017 19:05
same pyszności
Aleksandra/Olcia 30.06.2017 18:56
smakowita propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat