Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort sachera

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 150 g
jajko 8 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżka
czekolada gorzka 200 g
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Polewa

czekolada gorzka 200 g
śmietana kremówka 100-120 ml
masło 1 łyżka

Lista składników

dżem morelowy 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort sachera

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie ucierając dodawać po 1 żółtku. Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodać do ciasta.
Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i powoli ucierając mikserem dodawać do masy jajecznej. Następnie dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
Ostudzone ciasto przekroić na 3 części. Każdą z nich nasączyć rumem a następnie wyłożyć dżem morelowy (400 g słoik – trochę więcej)
Przygotować polewę. Wszystko rozpuścić i polać ciasto. Wstawić w chłodne miejsce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak