Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tort sachera

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło
150 g
jajko
8 sztuk
cukier
1 szklanka
cukier waniliowy
1 łyżka
Sklep Prymat
czekolada gorzka
200 g
mąka pszenna
1 szklanka
proszek do pieczenia
2 łyżeczki

Polewa

czekolada gorzka
200 g
śmietana kremówka
100-120 ml
masło
1 łyżka

Lista składników

dżem morelowy
400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort sachera

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie ucierając dodawać po 1 żółtku. Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodać do ciasta.
Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i powoli ucierając mikserem dodawać do masy jajecznej. Następnie dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
Ostudzone ciasto przekroić na 3 części. Każdą z nich nasączyć rumem a następnie wyłożyć dżem morelowy (400 g słoik – trochę więcej)
Przygotować polewę. Wszystko rozpuścić i polać ciasto. Wstawić w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak