Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort różany na Boże Ciało

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaj 5 szt
cukru 25 dag
mąki pszennej 3/4 szkl
mąki ziemniaczanej 2/3 szkl
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
czekolady gorzkiej 1 tabliczka
konfitury z róży 40 dag
na krem
cukru 1 szkl
jaj 2 szt
masła 20 dag
NA POLEWĘ:
masła 1/3 kostki
cukru 1/2 szkl
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort różany na Boże Ciało

Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Do masy żółtkowej dodaj obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz z pianą. Biszkopt piecz ok. 30 minut w temp 150stC. Pozostaw w wyłączonym piekarniku. Na krem ubij na parze jajka z cukrem, aż zbieleją, ostudź. Miękkie masło utrzyj, a następnie dodawaj do niego po łyżce masę jajeczną, dalej ucierając. Biszkopt przekuj na 3 blaty. Dwa posmaruj konfiturami z róży oraz kremem. Przykryj ostatnim, dociśnij. Składniki polewy wymieszaj w rondelku z 2 łyżkami wody. Rozpuść na małym ogniu, chwilę pogotuj. Lekko schłodź. Ciepłą polewą pokryj ciasto. Obsyp boki tortu wiórkami z czekolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmors 13.02.2013 20:54
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak