Przepis i sposób przygotowania na: Tort Royal
Spód
1. Mąkę (170 g) wysyp na stolnicę, po środku zrób wgłębienie.
2. Do środka włóż dość miękkie, pokrojone w kostkę masło (100 g), sól, cukier i wbij jajko. Wszystko lekko zagnieść.
3. Następnie dodaj mleko i wszystko zagnieść na gładką masę. Uformuj kulę i włóż do lodówki na 15 minut.
4. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na wielkość formy (u mnie 24 cm średnicy). Nie musisz zrobić tego idealnie, możesz na koniec "przyciąć" ciasto foremką.
5. Teraz włóż ciasto do lodówki na 20 minut.
6. Wyjmij ciasto i ponakłuwaj widelcem.
7. Wyłóż ciasto papierem do pieczenia albo folią aluminiową (osobiście wolę folię, bo można ją lepiej ułożyć).
8. Wsyp do środka fasolę albo kulki ceramiczne do pieczenia.
9. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C (374°F) i piecz 20 minut. Następnie wyjmij papier z obciążeniem i piecz już bez żadnego przykrycia kolejne 15 minut.
10. Wyjmij ciasto z piekarnika i odłóż, żeby ostygło.
Trufla
1. Czekoladę, masło i śmietankę podgrzej w rondlu o grubym dnie, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia. Musi powstać gładka masa. Odłóż do przestygnięcia, a następnie włóż do lodówki na 30 minut.
2. Wyjmij masę czekoladową i utrzyj dokładnie. Odłóż z powrotem do lodówki na kolejne 30 minut.
3. Po tym czasie wyjmij z lodówki i dodaj zmielone drobno wafle. Dokładnie wymieszaj.
4. Rozłóż na cieście.
5. Odłóż do lodówki na około 30-60 minut (w tym czasie wykonaj krem orzechowo-czekoladowy).
Krem orzechowo-czekoladowy
1. Orzechy podpraż na patelni albo w piekarniku, aż skórka zacznie pękać.
2. Orzechy wysyp na ręcznik papierowy i pocieraj, skórka sama powinna zejść.
3. Orzechy bez skórki włóż do blendera i miksuj około 10 minut do uzyskania konsystencji papki (lekko oleistej).
4. Czekolady (gorzka i mleczna po 150 g każda) roztop w kąpieli wodnej.
5. Do czekolady dodaj pastę z orzechów i oliwę, dokładnie wymieszaj.
6. Dodaj żółtka (2 szt.) i dokładnie wymieszaj.
7. W osobnej misce ubij białka (2 szt.) na sztywną pianę, stopniowo dodając 30 g cukru.
8. Śmietanę kremówkę (300 ml) ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając 40 g cukru.
9. Do ubitej kremówki partiami dodawaj ubite białka.
10. Teraz dodaj masę czekoladową i wszystko dokładnie wymieszaj.
11. Wyłóż masę orzechowo-czekoladową na masę truflową.
12. Odłóż tort do lodówki, aby stężał.
13. Na koniec udekoruj wiórkami z czekolady i podawaj.
Podałam czas 80 minut i tyle mniej więcej zajmuje zrobienie tortu, jednak nie liczyłam czasu, w którym poszczególne cześć tortu muszą "odleżeć" w lodówce. W sumie na zrobienie tego tortu musimy przeznaczyć pół dnia.
Smacznego!