Przepis i sposób przygotowania na: Tort pomarańczowy
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy stopniowo dodając do nich cukier.
Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet.
Szybko mieszamy i przekładamy do białek.
Ponownie ubijamy a na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i kawą.
Masę przelewamy do 3/4 wysokości tortownicy o średnicy 18 cm oraz dwóch kokilek o średnicy 10 cm.
Mniejsze biszkopty pieczemy ok. 30 minut, większy ok. 45 w 180 stopniach.
Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego przestudzenia i przygotowujemy masę.
Nadziewaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietanfixem i cukrem pudrem.
Następnie trzepaczką na najmniejszych obrotach łączymy serek mascarpone z roztopioną czekoladą, sokiem i skórką pomarańczy.
Mieszankę przekładamy do ubitej śmietanki.
Dokładnie ale delikatnie mieszamy.
Ostudzony biszkopt przekrajamy na 3 równe części a mniejsze biszkopty na 2.
Pierwszy duży biszkopt smarujemy dżemem pomarańczowym i masą.
Przykrywamy go kolejnym biszkoptem i znowu przekładamy masą.
Trzeci biszkopt smarujemy masą i układamy na nim mniejsze kawałki ciasta które również przekładamy.
Pozostałą masę rozsmarowujemy na górze i bokach tortu.
Możemy go także ozdobić oraz posypać wiórkami czekoladowymi.
Ja na wierzchu poukładałam czaszki wykonane z gorzkiej czekolady w foremce do robienia czekoladek.
Tort odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego :)