Przepis i sposób przygotowania na: Tort podwójnie truskawkowy Zewy
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno.
W trackie ubijania dodawać cukier a gdy piana jest ubita dodawać po jednym żółtku.
Następnie dodawac porcjami mąki przesiane z proszkiekm do pieczenia i mieszać rózgą.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 49 minut w 150 stopniach a potem biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.
Każdy nasączyć i posmarować konfiturą z truskawek.
Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem.
Pierwszy placek z konfiturą położyć na podkładzie lub paterze i wyłożyć część śmietany.
Na śmietanie ułożyć połówki truskawek.
Na truskawki położyć drugi placek konfiturą do truskawek, lekko docisnąć.
Resztę śmietany rozprowadzić na wierzchu i dookoła tortu i na koniec udekorować tort truskawkami i listkami mięty.
Gotowy tort schłodzić co najmniej 2 godziny.