Przepis i sposób przygotowania na: Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową
Kroki postępowania
glukoza 2,5 dag
woda 17,50 ml
cukier puder 17,50 dag
żelatyna 1/2 łyżeczki
aromat śmietankowy
barwniki spożywcze
Przygotowanie pieska:
Ciasto:
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając dodać olej i ciepłą wodę. Ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać kakao delikatnie mieszając. Formę falowaną keksówkę natłuścić i na przemian nakładać ciasto jasne i ciemne. Piec ok 30 min w 180 stopniach, ostudzić. Następnie wyjąć ciasto z formy i przekroić na trzy części w sposób widoczny na zdjęciu.
żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 5 min. Cukier puder przesiać. Rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej i dodać glukozę. Uważać by nie zagotować. Zdjąć z kąpieli i dodać aromat śmietankowy. Następnie wsypać cukier puder, wymieszać i wyrobić masę cukrową jak ciasto na pierogi. Masę podzielić na części i wyrobić z dodatkiem barwników spożywczych.
Ciasto:
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając dodać olej i ciepłą wodę. Ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać kakao delikatnie mieszając. Dużą prostokatną formę natłuścić i na przemian nakładać ciasto jasne i ciemne. Piec ok 30 min w 180 stopniach, ostudzić. Następnie wyjąć ciasto z formy i przekroić na trzy części w sposób widoczny na zdjęciu.
Śmietanę wraz z mielonymi orzechami i cukrem zagotować. Ostudzić.
masę przygotować w identyczny sposób jak wyżej, dzieląc na części i mieszając z odpowiednimi barwnikami (zielony, pomarańczowy).
Zieloną masę cukrową rozwałkować i powlec ciasto. Z przeplatanych pasemek zielonej i pomarańczowej masy uformować sznurek, przyklejając go wokół poduszki. Całość schłodzić.
na poduszkę przykleić literki (lukrem zrobionym z żelatyny, wody i cukru pudru po 1 łyżeczce). Do sklejania poszczególnych elementów można użyć specjalnego kleju spożywczego, gdyż lepiej trzyma poszczególne elementy. Na środku poduszki umieścić delikatnie pieska, którego nie trzeba przyklejać. Tort schłodzić w lodówce.