Tort Piegusek z kremem budyniowym

Tort Piegusek z kremem budyniowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Mocno nasączone ciasto makowe posiada nutę cytryny i tym samym świetnie komponuje się z delikatnym kremem budyniowym oraz posmakiem kokosa. To jedno z prostszych, ale bardzo pysznych połączeń.
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Tortownica o średnicy 20 cm, ciasto:

  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    0.75 szklanki
  • mąka

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • woda

    0.25 szklanki
  • olej

    0.25 szklanki
  • mak

    0.5 szklanki

Krem:

  • mleko

    3 szklanki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • budyń waniliowy

    2 sztuki
  • masło 82%

    200 gramów

Nasączenie:

  • woda

    100 mililitrów
  • sok z cytryny

    4 łyżki

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe

    0.5 szklanki
  • mak

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Upiec ciasto.
Żółtka z cukrem należy utrzeć do białości, a następnie kolejno dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wodę, olej oraz mak.
Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami uprzednio ubitymi na sztywną pianę.
Ciasto przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do zimnego piekarnika.
Piec około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na 3 części.
Przygotować krem.
Z 750 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć z rozmieszanymi budyniami.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło z cukrem ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
Krem podzielić na 3 części.
Tort.
Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go, posmarować 1/3 kremu.
Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć, ponownie posmarować kremem.
Na kremie ułożyć ostatnią część biszkoptu i ją także nasączyć.
Z 3 części kremu odłożyć trochę do dekoracji, a resztą obłożyć wierzch oraz boki tortu.
Całość dokładnie obsypać wiórkami kokosowymi - sam wierzch dodatkowo makiem.
(W skrócie: biszkopt - nasączenie - krem - biszkopt - nasączenie - krem- biszkopt - nasączenie - krem - wiórki z makiem.)
Gotowy tort udekorować pozostawionym kremem oraz innymi ozdobami według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

23.02.2019 07:43
krem budyniowy najlepszy jako masa tortowa

bietka

20.02.2019 13:35
Piękny i smaczny torcik : )

Bożena Matuszczyk

20.02.2019 10:09
Smakowity torcik, a ciasto makowe prezentuje się bardzo ciekawie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat