Tort Pasiak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jajko

    5 sztuk
  • mąka

    17 dkg
  • cukier

    15 dkg
  • proszek do pieczenia

    1/2 torebki
  • Nadzienie:

  • śmietana kremówka

    50 dkg
  • truskawki

    20 dkg
  • śmietan fix

    2 torebki
  • cukier puder

    10 dkg
  • dżem truskawkowy

    10 dkg
  • dekoracja

  • kremówka

    25 dkg
  • cukier waniliowy

  • truskawki

    10 dkg
  • wiórka kokosowe

    10 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem do białości, wymieszać z pianą z białek. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować na 2 blachach wyłożonych pergaminem. Piec 12 minut w temp. 200 stopni. Ciasta przełożyć na oprószone cukrem pudrem ściereczki, usunąć papier. Ostudzone ciasta pokroić wzdłuż w pasy szer. 6 cm. Truskawki zmiksować z cukrem pudrem. Wymieszać ze śmietaną ubitą ze śmietan-fixem. Pasek ciasta cienko posmarować dżemem, kremem i ciasto zwinąć. Ustawić pośrodku tortownicy. Następnie wokół rolady owijać kolejne, podobnie przygotowane paski ciasta, aż zapełni się cała forma. Ochładzać godzinę. Następnie usunąć obręcz tortownicy, a tort udekorować ubitą śmietaną, truskawkami i wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 18.09.2010 16:12
Bardzo fajny pomysł!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat