Przepis i sposób przygotowania na: Tort owocowy
BISZKOPT:
4jaja; 4 łyżki mąki krupczatki;4 łyżki cukru.
Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijać aż nie będzie czuć cukru. Dodać żółtka, trochę potrzepać, wsypać na wierzch mąkę i lekko wymieszać. Wstawić do piekarnika. Wyjąć aż ostygnie.
Do kakaowego 3 łyżki mąki krupczatki i 1-1,5 łyżki kakao.
MASA:
1 litr mleka; 1 ½ szkl. cukru; 2 masła 3 płaskie łyżki mąki pszennej; 4 łyżki ( czubate )mąki ziemniaczanej; 2 żółtka; 3 cukry waniliowe; 2 galaretki zielone rozpuszczone w ½ litra wody; 2 galaretki czerwone rozpuszczone w ½ litra wody; 2 galaretki czerwone rozpuszczone w ½ litra wody; ½ kg winogron zielonych; 1 puszka brzoskwiń- 80dkg.
Mąkę rozpuścić w 1 szkl. mleka, a resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Wlać rozrobioną mąkę ciągle mieszając, aż się zrobi krem- wystudzić.
Masło utrzeć z żółtkami, dodawać po łyżce kremu.
Na żółty biszkopt dać trochę masy i ułożyć wykrojone szklanką z ciemnego ciasta krążki,
Dookoła krążków poukładać winogrona, zalać tężejącą galaretką zieloną. Wsadzić do lodówki aby stężała.
Wyłożyć część masy, na masę dać placek z dziurami. Do dziur powkładać połówki brzoskwiń ( brzuchami do góry ) i zalać galaretką czerwoną.
Wyłożyć pozostałą masę i zalać galaretką czerwoną.
Włożyć do lodówki.