Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukier wanilinowy
1 szt -
olej
2 lyzki -
jaja
10 szt -
cukier
200 gram -
mąka
250 gram -
proszek do pieczenia
1 łyżka -
Biszkopty
1 szklanka
Przepis i sposób przygotowania Tort orzechowy
+ 0,5 szklanki zmielonych migdałów
Sypkie produkty łączymy. Z jajek rozdzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier, na końcu żółtka. Rozkrawujemy laskę wanilii nożem wydłubujemy ziarenka i dodajemy do masy. Do ubitych jajek dosypujemy mąkę, delikatnie mieszamy. Wlać ciasto do tortownicy piec ok. 1 godz. w 180*C.
MASA:
200 g orzechów włoskich mielonych
200 g margaryny
200 g cukru pudru
¾ szk. mleka
zapach rumowy
Mleko gotujemy, orzechy wsypujemy do wrzącego mleka (powinny być zaparzone) i wystudzić. Margarynę ucieramy z pudrem, nastepnie dodajemy zmielone wystudzone orzechy.
Upieczone ciasto przekrawujemy na 3 części, przekładamy powstałym kremem.
Zdobienie wykonujemy z lukru plastycznego, a myszy lepimy z marcepanu, kwiaty kupujemy cukrowe.
Komentarze (2)