Tort orzechowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • olej

    2 lyzki
  • jaja

    10 szt
  • cukier

    200 gram
  • mąka

    250 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • Biszkopty

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

+ 1 szt. laska wanilii
+ 0,5 szklanki zmielonych migdałów

Sypkie produkty łączymy. Z jajek rozdzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier, na końcu żółtka. Rozkrawujemy laskę wanilii nożem wydłubujemy ziarenka i dodajemy do masy. Do ubitych jajek dosypujemy mąkę, delikatnie mieszamy. Wlać ciasto do tortownicy piec ok. 1 godz. w 180*C.

MASA:
200 g orzechów włoskich mielonych
200 g margaryny
200 g cukru pudru
¾ szk. mleka
zapach rumowy

Mleko gotujemy, orzechy wsypujemy do wrzącego mleka (powinny być zaparzone) i wystudzić. Margarynę ucieramy z pudrem, nastepnie dodajemy zmielone wystudzone orzechy.

Upieczone ciasto przekrawujemy na 3 części, przekładamy powstałym kremem.


Zdobienie wykonujemy z lukru plastycznego, a myszy lepimy z marcepanu, kwiaty kupujemy cukrowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monciasz 14.02.2011 18:06
tylko pozazdrościć talentu:)
ana00 10.11.2010 12:33
Extra ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat