Przepis i sposób przygotowania na: tort orzechowy
Dodajemy orzechy, proszek do pieczenia i bułkę tartą.
Ubijamy pianę z białek.
Mikser odstawiamy na bok i do utartych żółtek, cukru i orzechów delikatnie dodajemy łyżka pianę z białek.
Masę wlewamy do tortownicy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy godzinkę.Miksujemy masło.
Na ogniu podgrzewamy wymieszane mleko z cukrem i jajkiem, do zagotowania, ciągle mieszając.
Następnie czekamy aż przestygnie i powoli doadejmy do masła, miksując.
Na koniec dodajemy kakao, aż masa uzyska piękny czekoladowy kolor i takiż smak.
Gdy ciasto wystygnie przekrawamy na pół, smarujemy w środku, z wierzchu i po bokach masą i wsadzamy do lodówki, aby stężało.
Na wierzch polewamy lukrem ja zrobiłam z lukru zebrę :0