tort orzechowy

tort orzechowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • orzechy zmielone

    30 dag
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • jajko

    8 szt
  • cukier

    25 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 szt.
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mleko

    1/4 szklanki
  • masło

    1 kostka
  • kakao

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ucieramy, bądź miksujemy, żółtka z cukrem.
Dodajemy orzechy, proszek do pieczenia i bułkę tartą.
Ubijamy pianę z białek.
Mikser odstawiamy na bok i do utartych żółtek, cukru i orzechów delikatnie dodajemy łyżka pianę z białek.
Masę wlewamy do tortownicy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy godzinkę.Miksujemy masło.
Na ogniu podgrzewamy wymieszane mleko z cukrem i jajkiem, do zagotowania, ciągle mieszając.
Następnie czekamy aż przestygnie i powoli doadejmy do masła, miksując.
Na koniec dodajemy kakao, aż masa uzyska piękny czekoladowy kolor i takiż smak.
Gdy ciasto wystygnie przekrawamy na pół, smarujemy w środku, z wierzchu i po bokach masą i wsadzamy do lodówki, aby stężało.
Na wierzch polewamy lukrem ja zrobiłam z lukru zebrę :0

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 16.10.2016 19:12
Wygląda super
adam1f 25.01.2013 07:53
dobry
miroslawa 02.12.2012 05:59
super tort
aisoglam 02.12.2012 00:28
Fajny przepis :)
jozefinach 01.12.2012 21:11
Uwielbiam torty.
Monika-twin 01.12.2012 15:52
ładnie wygladałas
ssylwiaa 01.12.2012 15:17
fantastycznie wygląda :)
gosia561 01.12.2012 14:55
ślicznie wyszedł
misia53 01.12.2012 14:52
ciasta orzechowe bardzo lubię więc i ten sliczny torcik będzie smaczny
kasiaw 01.12.2012 14:01
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat