Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort orzechowo-czekoladowy

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
krem orzechowy
mleko 125 ml
masło 200 g
cukier puder 150 g
krem czekoladowy
jajko 2 sztuki
cukier 1/2 szklanki
masło 200 g
kakao 1 łyżka
DODATKOWO:
połówki orzechów włoskich 50 g
orzechy włoskie 200 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowo-czekoladowy

Kroki postępowania

1
1. Pieczemy biszkopt według przepisu:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/280449/moj-biszkopt.html
2. Ostudzony biszkopt kroimy na trzy blaty.
Krok 1 - Tort orzechowo-czekoladowy foto
2
3. Mielimy orzechy blenderem prawie na gładką masę.
Krok 2 - Tort orzechowo-czekoladowy foto
3
4. Gotujemy mleko i zalewamy zmielone orzechy, mieszamy.
Krok 3 - Tort orzechowo-czekoladowy foto
4
5. Masło miksujemy z cukrem pudrem.
Krok 4 - Tort orzechowo-czekoladowy foto
5
6. Dodajemy masę orzechową i miksujemy dalej do uzyskania jednolitej konsystencji. Mamy gotowy krem orzechowy.
Krok 5 - Tort orzechowo-czekoladowy foto
6
7. Na garnku z gotującą wodą kładziemy miskę, wbijamy jaja, wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Krok 6 - Tort orzechowo-czekoladowy foto
7
8. W naczyniu ucieramy masło, dodając stopniowo ostudzony krem.
Krok 7 - Tort orzechowo-czekoladowy foto
8
9. Na koniec wsypujemy kakao i mieszamy. Mamy gotowy krem czekoladowy.
Krok 8 - Tort orzechowo-czekoladowy foto
9
10. Pierwszy blat biszkoptu smarujemy kremem orzechowym.
Krok 9 - Tort orzechowo-czekoladowy foto
10
11. Przykrywamy drugim blatem, który smarujemy kremem czekoladowym.
Krok 10 - Tort orzechowo-czekoladowy foto
11
12. Na wierzchu umieszczamy ostatnią część biszkoptu, smarujemy wierzch i boki kremem orzechowym.
Krok 11 - Tort orzechowo-czekoladowy foto
12
13. Połówki orzechów prażymy na patelni i po ostudzeniu dekorujemy dowolnie wierzch tortu.

Smacznego !!!
Krok 12 - Tort orzechowo-czekoladowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 01.02.2014 14:34
wspaniale się prezentuje i pewnie równie dobrze smakuje :)
Krystyna32 28.01.2014 06:04
pyszny torcik
adelajda 06.11.2013 19:05
super torcik :)
berys18 17.10.2013 14:30
cudny tort
gosia1988 16.10.2013 09:16
piękny tort
olkaaa 17.09.2013 09:13
wygląda kusząco
Agnieszka-87-25 25.08.2013 09:32
piękny tort
Ewa104 24.08.2013 12:11
Mmmmm,rozmarzyłam się.chętnie skubnęłabym Ci kawałek tego tortu.Pal licho dietę.
caralajna 03.08.2013 08:26
wygląda smacznie, lubię orzechowe słodkości
malina 31.07.2013 07:46
pięknie wygląda jest z pewnością przepyszny
Dorian 08.07.2013 08:03
pieknie wyglada
treonina 05.07.2013 23:34
bardzo fajny przepis!
rjustysia 22.06.2013 09:48
Piękny tort i wspaniale opisany przepis :)
Ada-Gaba 11.06.2013 07:23
bardzo apetyczny torcik
Ela15 10.06.2013 14:13
bardzo apetyczny torcik
pestka 01.06.2013 00:21
wg takiego opisu tort musi mi się udać
IwonaDD 21.05.2013 14:17
mistrzostwo w pokazaniu jak go zrobić !!! i drugie mistrzostwo za efekt!!!!!! Jestem pod wrażeniem !!!!!!!!!!
Łucja 13.05.2013 12:49
pyszny torcik :) pięknie udekorowany :)
sara1 13.05.2013 08:15
może być pyszniutki ten torcik
gosia56 05.05.2013 11:14
chętnie poczestuję się kawałkiem tej pyszności
Andrzej8 04.05.2013 17:48
przepysznie wygląda ten tort
Botwinka 04.05.2013 14:15
świetny torcik :)uwielbiam orzechy :)
ONY_za_kare 04.05.2013 06:51
jak zwykle pysznie!
Piter 31 03.05.2013 15:11
Świetny tort.
halina17 03.05.2013 13:39
Dobry tort .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak