Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort naleśnikowy z mascarpone i owocami, podany z lagerem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto na naleśniki

jajko 2 szt.
mąka pszenna 1 szkl.
mleko 1,5 szkl.
woda mineralna 0,5 szkl.
cukier 1 łyżka
sól

Nadzienie

serek mascarpone 250 g
ser ricotta 250 g
cukier puder 3 łyżki
laska wanilii 1 szt.
dżem porzeczkowy 200 g

Sos owocowy

maliny świeże 100 g
jeżyny 100 g
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort naleśnikowy z mascarpone i owocami, podany z lagerem

Kroki postępowania

1
Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem i wodą. Dodajemy mąkę, sól i opcjonalnie cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie smażymy naleśniki na patelni.

Do smażenia naleśników można użyć klarowanego masła lub oleju.
Krok 1 - Tort naleśnikowy z mascarpone i owocami, podany z lagerem foto
2
Masę przygotowujemy dopiero kiedy mamy już usmażone naleśniki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Ubijamy do momentu otrzymania gęstego kremu.
Świeże owoce (maliny i jeżyny) umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i gotujemy ok. 10 min. Jeśli owoce puszczą mało soku można dodać trochę wody.
Krok 2 - Tort naleśnikowy z mascarpone i owocami, podany z lagerem foto
3
Usmażone naleśniki przekładamy na przemian:
1.naleśnik,
2.dżem porzeczkowy,
3.naleśnik,
4.krem.

Na ostatni naleśnik wylewamy ostudzony sos z owoców.
Krok 3 - Tort naleśnikowy z mascarpone i owocami, podany z lagerem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 27.08.2015 14:39
przepyszny deser.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak