Tort na roczek

Tort na roczek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 3,2%

    0,3 l
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier kryształ

    15 dag
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • masło 250 g

    3 szt
  • Róże do tortu: galaretki

    2 szt
  • margaryna

    1/4 szt
  • woda

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    12 dag
  • cukier puder

    25 dag
  • truskawki świeże

    30 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Tort na roczek

Upiec w prostokątnej blaszce 3 jasne biszkopty, każdy z 3 jaj. Ostudzić.

Masa: z mleka, mąk i cukrów ugotować budyń, przestudzić. Następnie utrzeć z masłem. Na końcu stopniowo dodawać truskawki uważając żeby masa się ,,zsierociła\".

Róże i listki: wodę gotujemy z margaryną. Po zagotowaniu dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, prażymy chwilę. Zdejmujemy z ognia dodajemy galaretki w proszku. Do formowania róż czeroną, a na listki zieloną. Kiedy przestygnie można lepić.

Z prostokątnych biszkoptów wykrawamy jedynkę, Przekładamy masą, część zostawiamy na górę tortu. Zdobimy tort różami i listkami. Resztę galaretki można wykorzystać na zrobienie szprycą napisu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (48)

Jastinka 02.11.2012 08:41
świetny
smakoszek 30.10.2012 17:38
pychotka
Rogalik 11.05.2012 21:54
fantastyczny
caralajna 28.04.2012 07:06
fajny, na 30'kę też dobry ;)
Iwona56 18.04.2012 11:18
prześliczny
irenka 12.04.2012 21:02
pyszniutki
andzia123 08.03.2012 09:35
śliczny
ewaa 23.02.2012 18:28
torcik wygląda bosko...:)
kanu83 20.11.2011 22:23
boski
aleksa123 07.11.2011 11:20
super:-)i ślicznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat