Tort na roczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    10 szt
  • cukier

    1,75 szkl
  • mąka pszenna

    1,75 szkl
  • mąka ziemniaczana

    5 łyzek
  • mleko

    1 litr
  • budyń wiśniowy

    3 op.
  • cukier

    1 szkl
  • sok wiśniowy

    0,5 szkl
  • masło

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Wsypuj powoli cukier cały czas miksując. Dodawaj kolejno żółta, po każdym miksując. Na koniec wsyp obie mąki zmieszane oraz przesiane i delikatnie zmiksuj na najmniejszych obrotach. Wlej do dużej formy prostokątnej. Piecz około 35 minut w 180stopniach.

3 szklanki mleka zmieszaj z cukrem, zagotuj. Resztę mleka zmieszaj z proszkiem budyniowym, wlej gdy mleko zawrze, zamieszaj dokładnie, zagotuj. Ostudź. W misce utrzyj miękkie masło, dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu cały czas miksując.

Biszkopt przekrój na 3 i wykrój jedynkę (lub inną cyfrę). Nasącz biszkopty sokiem wiśniowym. Przełóż przygotowanym kremem, posmaruj wierzch. Udekoruj dowolnie – ja udekorowałem żelkami i czekoladowymi serduszkami. Wstaw do lodówki do stężenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (39)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 02.05.2014 22:17
piękna jedyneczka
Ada-Gaba 20.02.2014 12:24
przepiękny i przepyszny
IwonaKa 01.02.2014 14:57
ślicznie wygląda i na pewno smaczny
norweska20 25.01.2014 12:33
chętnie za 6 miesięcy skorzystam z tego przepisu..
Ola1young 17.12.2013 12:22
uroczy ten torcik :)
Mati13 11.12.2013 13:33
smaczny tort w ładnym kształcie
Granita 05.12.2013 09:33
ale słodki:)))
Wafelek2601 10.11.2013 23:57
Rewelacyjnie wygląda
Katarzyna59 10.11.2013 09:43
piękny torcik
stokrotka 08.11.2013 16:06
świetny tort

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat