Tort na roczek

Tort na roczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    10 szt
  • cukier

    1,75 szkl
  • mąka pszenna

    1,75 szkl
  • mąka ziemniaczana

    5 łyzek
  • mleko

    1 litr
  • budyń wiśniowy

    3 op.
  • cukier

    1 szkl
  • sok wiśniowy

    0,5 szkl
  • masło

    250 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tort na roczek

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Wsypuj powoli cukier cały czas miksując. Dodawaj kolejno żółta, po każdym miksując. Na koniec wsyp obie mąki zmieszane oraz przesiane i delikatnie zmiksuj na najmniejszych obrotach. Wlej do dużej formy prostokątnej. Piecz około 35 minut w 180stopniach.

3 szklanki mleka zmieszaj z cukrem, zagotuj. Resztę mleka zmieszaj z proszkiem budyniowym, wlej gdy mleko zawrze, zamieszaj dokładnie, zagotuj. Ostudź. W misce utrzyj miękkie masło, dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu cały czas miksując.

Biszkopt przekrój na 3 i wykrój jedynkę (lub inną cyfrę). Nasącz biszkopty sokiem wiśniowym. Przełóż przygotowanym kremem, posmaruj wierzch. Udekoruj dowolnie – ja udekorowałem żelkami i czekoladowymi serduszkami. Wstaw do lodówki do stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (39)

gacopierz23 02.05.2014 22:17
piękna jedyneczka
Ada-Gaba 20.02.2014 12:24
przepiękny i przepyszny
IwonaKa 01.02.2014 14:57
ślicznie wygląda i na pewno smaczny
norweska20 25.01.2014 12:33
chętnie za 6 miesięcy skorzystam z tego przepisu..
Ola1young 17.12.2013 12:22
uroczy ten torcik :)
Mati13 11.12.2013 13:33
smaczny tort w ładnym kształcie
Granita 05.12.2013 09:33
ale słodki:)))
Wafelek2601 10.11.2013 23:57
Rewelacyjnie wygląda
Katarzyna59 10.11.2013 09:43
piękny torcik
stokrotka 08.11.2013 16:06
świetny tort

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat