Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort na 60 urodziny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt;

mąka tortowa 3/4 szkl,
mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
jajko 5 szt,
cukier 1/2 szkl,
cukier waniliowy 2 łyżeczki,
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki,
sól szczypta,

dodatkowo;

owoce
dekoracja
dżem wiśniowy
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki,
woda gorąca ok.1/4 szkl,
wiórki kokosowe 100 g,

poncz;

woda ciepła
cukier
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Tort na 60 urodziny

Na samym początku przygotować tortownice o średnicy 24 cm. wyłożyć tortownice papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek , następnie ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania dodawać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Do ubitej masy jajecznej delikatnie wmieszać drewnianą łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut(najlepiej do suchego patyczaka).
Po upieczeniu wystudzić.
Rada;
Po upieczeniu biszkopt opuścić powoli z wysokości 40 cm na podłogę wtedy biszkopt nie opadnie.
Aby biszkopt miał równą płaską powierzchnie obracamy go po lekkim wystudzeniu do góry dnem.

Po upieczeniu biszkopt przekroić na 3 krążki z tym że środkowy odkładam do innego ciasta, bo nie jest mi do tego torciku potrzebny.
Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodać śmietan fixy.
Ubitą śmietanę połączyć z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatyną.
Spód biszkoptu ułożyć na paterze , nasączyć ponczem z wody , cukru i soku z cytryny , następnie posmarować dżemem i nałożyć większą połowę ubitej śmietany.
Nałożyć górę biszkoptu docisnąć i włożyć na 20 -30 minut do lodówki.
Po tym czasie cały tort wysmarować ubitą śmietaną , boki tortu obłożyć wiórkami kokosowymi, a górę udekorować owocami oraz srebrnymi koralikami cukrowymi.
Udekorować można według własnego pomysłu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:08
tort na medal.
jejkuchnia 25.03.2018 20:24
Ładny i nieprzekombinowany!
bietka 22.03.2018 12:23
Śliczny torcik : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak