Przepis i sposób przygotowania na: Tort myszka miki
Kroki postępowania
Biszkopt przecinamy na 3 części, dolną część smarujemy konfiturą, układamy maliny, a w środku borówki.
W jednym blacie wycinamy na środku dość duże koło. Okrąg nakładamy na warstwę posmarowanych malin.
W garnku zagotowujemy wodę, wkładamy na nią metalowa miskę i wkładamy około 100 g pianek dodając gorącą wodę, całość roztapiamy dodając po kilka pianek. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy. ( ¾ masy zabarwiłam na czerwone pozostałość zostawiłam białą, 1/3 białej dodałam czarny barwnik na uszka) Masę piankową ściągamy z kąpieli wodnej i dodajemy cukier puder, porcjami stale mieszając. Kiedy masa nie będzie przyjmować już cukru pudru by dało się mieszać wyciągamy na blat lub stolnice i wyrabiamy dodając malutkimi partiami cukier – wyrabiamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy (konsystencja ciasta pierogowego).