Przepis i sposób przygotowania na: TORT MOTYL
Kroki postępowania
Jajka dokładnie myjemy. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 2 łyżeczki octu oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy i odstawiamy, żeby wyrosły. Mąkę tortową, kartoflankę i proszek przesiewamy. Białka ubijamy z odrobiną soli, po czym utrwalamy cukrem.
Gdy piana będzie odpowiednio sztywna, stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na najmniejszych obrotach około 2 minut. Przesianą mąkę dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając silikonową łopatką.
Galaretki rozpuszczamy w 700ml gorącej wody. Do gorącej galaretki dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo lekko gęstniejącą galaretkę.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody ( ¼ szklanki ) Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i barwnik.
Biszkopt przecinamy na dwa spody, a następnie na dwie równe połówki i układamy zaokrąglonymi bokami do siebie.