Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort malinowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6
mąka 7 łyżek
cukier 7 łyżek
mak 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa
śmietana 30% 400 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
cukier puder 0,5 szklanki
reszta:
maliny świeże
galaretka truskawkowa 2

Przepis i sposób przygotowania na: Tort malinowy

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier, a następnie żółtka cały czas ubijając. Wsypać przesitowaną mąkę i proszek oraz wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 25 minut. Przeciąć na pół.
Krok 1 - Tort malinowy foto
2
Przygotować galaretkę w ¾ podanej ilości wody.
Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Kilka malin rozgnieść widelcem. Śmietanę ubić na wysokich obrotach na puch. Dodać cukier puder i żelatynę cały czas miksując. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać rozgniecione maliny i zmiksować.
Krok 2 - Tort malinowy foto
3
Biszkopta posmarować masą malinową, przykryć drugim i posmarować masą śmietankową. Na wierzchu ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką.
Krok 3 - Tort malinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

WiktoriaGotuje 03.10.2013 16:12
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak