Tort malinowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajka

    6
  • mąka

    7 łyżek
  • cukier

    7 łyżek
  • mak

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • masa

  • śmietana 30%

    400 ml
  • żelatyna

    3 łyżki
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • reszta:

  • maliny

  • galaretka truskawkowa

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort malinowy foto
Białka ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier, a następnie żółtka cały czas ubijając. Wsypać przesitowaną mąkę i proszek oraz wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 25 minut. Przeciąć na pół.
Krok 2 - Tort malinowy foto
Przygotować galaretkę w ¾ podanej ilości wody.
Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Kilka malin rozgnieść widelcem. Śmietanę ubić na wysokich obrotach na puch. Dodać cukier puder i żelatynę cały czas miksując. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać rozgniecione maliny i zmiksować.
Krok 3 - Tort malinowy foto
Biszkopta posmarować masą malinową, przykryć drugim i posmarować masą śmietankową. Na wierzchu ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
WiktoriaGotuje 03.10.2013 16:12
wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat