Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tort makowy z kremem z białej czekolady

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

blaty:
jajko
5
cukier puder
15 dag
mąka pszenna
12 dag
mąka ziemniaczana
2 łyżki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
suchy mak
20 dag
poncz
woda
1/3 szklanki
wódka
3 łyżki
Krem:
biała czekolada
300 g
śmietana kremówka
1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowy z kremem z białej czekolady

Kroki postępowania

1
BLATY: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder i żółtka. Wymieszać mąki, proszek i mak. Powoli połączyć z masą jajeczną i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 st. C przez 45 minut.
Krok 1 - Tort makowy z kremem z białej czekolady foto
2
Blaty wystudzić i przekroić wzdłuż dwa razy.
Krok 2 - Tort makowy z kremem z białej czekolady foto
3
PONCZ: Wymieszać składniki na poncz i nasączyć blaty.
KREM: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wlać schłodzoną białą czekoladę i dalej ubijać. Przełożyć kremem blaty i udekorować według uznania.
Krok 3 - Tort makowy z kremem z białej czekolady foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 31.12.2012 00:56
super taki tort
babajaga1969 29.12.2012 18:51
pyszny ten tort
AURELKA 29.12.2012 16:35
znakomity
ewka1978 29.12.2012 16:18
świetny
miroslawa 29.12.2012 16:05
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak