Tort makowy z kremem z białej czekolady

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • blaty:

  • jajko

    5
  • cukier puder

    15 dag
  • mąka pszenna

    12 dag
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • suchy mak

    20 dag
  • poncz

  • woda

    1/3 szklanki
  • wódka

    3 łyżki
  • Krem:

  • biała czekolada

    300 g
  • śmietana kremówka

    1/2 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort makowy z kremem z białej czekolady foto
BLATY: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder i żółtka. Wymieszać mąki, proszek i mak. Powoli połączyć z masą jajeczną i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 st. C przez 45 minut.
Krok 2 - Tort makowy z kremem z białej czekolady foto
Blaty wystudzić i przekroić wzdłuż dwa razy.
Krok 3 - Tort makowy z kremem z białej czekolady foto
PONCZ: Wymieszać składniki na poncz i nasączyć blaty.
KREM: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wlać schłodzoną białą czekoladę i dalej ubijać. Przełożyć kremem blaty i udekorować według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 31.12.2012 00:56
super taki tort
babajaga1969 29.12.2012 18:51
pyszny ten tort
AURELKA 29.12.2012 16:35
znakomity
ewka1978 29.12.2012 16:18
świetny
miroslawa 29.12.2012 16:05
pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat