Tort makowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    50 dag
  • jajka

    6 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • olejek migdałowy

  • Krem:

  • masło

    1 kostka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • żółtko

  • kefir

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak namoczyć na noc w zimnej wodzie, zagotować, odcedzić. Dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, drugi raz z dodatkiem cukru kryształu. Oddzielić żółtka od białek. Cukier puder utrzeć z żółtkami. Ucierając dalej, stopniowo dodawać mak i z cukrem, proszek do pieczenia i kilka kropli olejku. Na koniec dodać ubitą i pianę z białek, wymieszać. Ciasto i przełożyć do wyłożonej pergaminem / tortownicy. Piec 50 minut w temp. I 200 st. Po ostudzeniu przekroić na3 krążki. Utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkiem. Ucierając dalej, stopniowo dodawać kefir. Gdy krem będzie gładki, przełożyć nim upieczone krążki ciasta. Wierzch tortu można udekorować polewą czekoladową, wiórkami białej czekolady i płatkami migdałów lub makiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat