Tort makowo-budyniowy

Tort makowo-budyniowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    15 dag
  • mąka

    5 dag
  • jajko

    4 szt.
  • cukier

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • budyń śmietankowy

    2 op.
  • mleko

    3/4 litra
  • Biszkopty

  • galaretka pomarańczowa

  • banan

    3 szt.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tort makowo-budyniowy

Mak sparzyć wrzątkiem, odcedzić, dwukrotnie zemleć. Żółtka ubić z cukrem i 2 łyżkami wody na pianę. Dodać mąkę, proszek i mak. Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie połączyć z masą makową. Przełożyć do tortownicy, piec 30-40 minut w temp. 200 stopni. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Wyłożyć na makowy spód, przełożyć plasterkami bananów, schłodzić. Na wierzchu ułożyć biszkopty, zalać tężejącą galaretką, schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

eliza135 23.12.2012 21:30
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat