Przepis i sposób przygotowania na: Tort luksusowy (urodzinowy)
Kroki postępowania
30 dag maku zalać wodą i gotować około 2 godziny, gdy wystygnie odcedzić i przepuścić trzykrotnie przez maszynkę do mielenia.
12 żółtek ucierać z 450 gram cukru pudru aż do białości. Następnie dodawać stopniowo po łyżce maku i cały czas ucierać.
Z 12 białek ubić sztywną pianę, dodać do pozostałych składników i ostrożnie wymieszać. Piec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia około 35-40 minut.
6 białek ubić na sztywno z 1 szklanką cukru kryształu, następnie dodać stopniowo 6 żółtek.
1 szklankę mąki pszennej wymieszać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i 5 łyżkami kakao. Mieszankę stopniowo dodawać do ubijanych białek z cukrem.
Poncz: 1 szklanka gorącej wody+ 1 cukier wanilinowy+ 2 łyżki cukru kryształu wymieszać, gdy wystygnie dodać 2 łyżki wódki oraz zalewę z rodzynek.
Wystudzone krążki ciasta przekroić na pół. Spieczony wierzch ciasta ściąć, pokruszyć i wymieszać z odrobiną bułki tartej. Odstawić na bok, ponieważ ta kruszonka przyda się do dekoracji.
Ciasto nasączyć ponczem.
8 żółtek ubić na parze z 2 szklankami cukru pudru.
Następnie utrzeć razem z 1 kostką margaryny oraz masła. Dodać łyżkę alkoholu, kilka kropel soku z cytryny oraz rozpuszczoną łyżeczkę żelatyny. Zmiksować i wstawić na 10 minut do lodówki.
1.ciasto makowe
2.masa
3.ciasto kakaowe
4.masa
5.odsączone rodzynki (posypać na masę i delikatnie przykryć cienką masą)
6.ciasto kakaowe
7.masa
8.ciasto makowe
Pozostałą masę barwimy, np.: kakao, barwniki, galaretka.
Kolorowymi masami dowolnie dekorujemy tort.
Smacznego!