Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Tort Kolibrowy - przepis zmodyfikowany

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie
mango
1 szt
ananas z puszki
1 szt
pomarańcza
1 szt
mąka pszenna
250 g
cukier drobny
250 g
jajko
4 szt
olej rzepakowy
200 ml
cynamon
1 łyżeczka
Sklep Prymat
masa
serek mascarpone
500 g
pomarańcza
1 szt
cukier puder
1 szk
masło
50 g
masło do formy
czekolada
banan
2 szt
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Kolibrowy - przepis zmodyfikowany

Kroki postępowania

1
Ciast (Tort) Kolibrowy - któż z nas chociaż raz nie chciał by takiego smakołyku spróbować? No, właśnie... dlatego też gdy tylko o nim usłyszałam za sprawą pewnej książki musiałam go spróbować:) Przepis jest inspiracją ze strony BBC Food.

Ciasto:
Banany obrać, zmiksować blenderem przelać do miski. Mango obrać pokroić, zmiksować blenderem i dodać do bananów. Ananasa z puszki pokroić, zmiksować blenderem - i dodać do reszty owoców.
Krok 1 - Tort Kolibrowy - przepis zmodyfikowany foto
2
W drugiej misce:
Wymieszać: cynamon, sodę oczyszczoną, mąkę i cukier.
Osobno w małej miseczce rozbełtać widelcem jajka.

Następnie do miski z mąką dodać, owoce, jajka, olej oraz startą skórkę pomarańczową z jednej pomarańczy.

Wszystko razem porządnie wymieszać dużą drewnianą łyżką.
Krok 2 - Tort Kolibrowy - przepis zmodyfikowany foto
3
Nagrzać piekarnik na 180 C. Najlepiej piec ciasto na trzech tortownicach ja niestety mam tylko jedną więc musiałam sobie jakoś radzić. Tortownicę wysmarować masłem i wlać jedną trzecią ciasta. piec ok. 30-35 min. A następnie odstawić do całkowitego ostudzenia.

Masa:
W misce zmiksować serek mascarpone, masło,cukier puder i skórkę pomarańczową następnie krem trzymać w lodówce, aż do czasu użycia.
Krok 3 - Tort Kolibrowy - przepis zmodyfikowany foto
4
Ciasto przełożyć masa. A na wierzchu posypać startą czekoladą oraz skórką z pomarańczy. Do czasu podania trzymać w lodówce.
Smacznego:)
Uwaga - tort kroić na małe kawałeczki gdyż jest bardzo ciężki i sycący:)
Krok 4 - Tort Kolibrowy - przepis zmodyfikowany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 16.02.2014 10:30
wspaniały tort!
Wacław 31.12.2013 09:58
podoba mi się ten przepis
EmciaPichci 30.12.2013 07:15
pięknie wygląda ;)
olkaaa 29.12.2013 09:27
ładnie wygląda
Lis 24.11.2013 22:24
Zamiast "Ciasto francuskie" powinno być "ciasto" Przepraszam za niedopatrzenie.
Klausia 24.11.2013 10:34
Przepis mnie bardzo zaciekawił :) Tylko czytam już chyba piąty raz i nie mogę się dopatrzyć gdzie to ciasto francuskie ze składników ma swoje zastosowanie. Podpowiedz proszę bo mam w planach go zrobić :)
Iwusia 03.11.2013 23:03
fantastyczny przepis
Bernadeta1 26.10.2013 00:13
ale pysznie wygląda
czekoladka_m 20.10.2013 11:01
Pyszności!!!
Beata999 08.10.2013 23:47
Ciekawy muszę upiec taki.
migotka28 08.10.2013 17:03
fajny torcik wyglada apetycznie
marianp20 08.10.2013 12:05
super torcik
everay 08.10.2013 11:39
super wygląda
Olga_SK 08.10.2013 10:56
I ja muszę wypróbować, bo zapowiada się zachęcająco :)
Mniam 08.10.2013 10:23
Słyszałam, że tort koliber jest przepyszny. Jeszcze nie jadłam.
gosia47-47 08.10.2013 10:05
pięknie wygląda
marta1221 08.10.2013 09:39
ciekawy pomysł, koniecznie do wypróbowania :)
agnieszka214 08.10.2013 09:14
z serkiem mascaponme mnima
Aga-25 08.10.2013 07:50
super ciasto
Agnieszka-87-25 08.10.2013 07:40
wspaniały deser
Gosia40 08.10.2013 06:44
Pysznie wygląda
gosia561 08.10.2013 01:21
ale smakołyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak