Lis

Tort Kolibrowy - przepis zmodyfikowany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

  • mango

    1 szt
  • ananas z puszki

    1 szt
  • pomarańcza

    1 szt
  • mąka pszenna

    250 g
  • cukier drobny

    250 g
  • jajka

    4 szt
  • olej rzepakowy

    200 ml
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • masa

  • serek mascarpone

    500 g
  • pomarańcza

    1 szt
  • cukier puder

    1 szk
  • masło

    50 g
  • masło do formy

  • czekolada

  • banan

    2 szt
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort Kolibrowy - przepis zmodyfikowany foto
Ciast (Tort) Kolibrowy - któż z nas chociaż raz nie chciał by takiego smakołyku spróbować? No, właśnie... dlatego też gdy tylko o nim usłyszałam za sprawą pewnej książki musiałam go spróbować:) Przepis jest inspiracją ze strony BBC Food.

Ciasto:
Banany obrać, zmiksować blenderem przelać do miski. Mango obrać pokroić, zmiksować blenderem i dodać do bananów. Ananasa z puszki pokroić, zmiksować blenderem - i dodać do reszty owoców.
Krok 2 - Tort Kolibrowy - przepis zmodyfikowany foto
W drugiej misce:
Wymieszać: cynamon, sodę oczyszczoną, mąkę i cukier.
Osobno w małej miseczce rozbełtać widelcem jajka.

Następnie do miski z mąką dodać, owoce, jajka, olej oraz startą skórkę pomarańczową z jednej pomarańczy.

Wszystko razem porządnie wymieszać dużą drewnianą łyżką.
Krok 3 - Tort Kolibrowy - przepis zmodyfikowany foto
Nagrzać piekarnik na 180 C. Najlepiej piec ciasto na trzech tortownicach ja niestety mam tylko jedną więc musiałam sobie jakoś radzić. Tortownicę wysmarować masłem i wlać jedną trzecią ciasta. piec ok. 30-35 min. A następnie odstawić do całkowitego ostudzenia.

Masa:
W misce zmiksować serek mascarpone, masło,cukier puder i skórkę pomarańczową następnie krem trzymać w lodówce, aż do czasu użycia.
Krok 4 - Tort Kolibrowy - przepis zmodyfikowany foto
Ciasto przełożyć masa. A na wierzchu posypać startą czekoladą oraz skórką z pomarańczy. Do czasu podania trzymać w lodówce.
Smacznego:)
Uwaga - tort kroić na małe kawałeczki gdyż jest bardzo ciężki i sycący:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaDD 16.02.2014 10:30
wspaniały tort!
Wacław 31.12.2013 09:58
podoba mi się ten przepis
EmciaPichci 30.12.2013 07:15
pięknie wygląda ;)
olkaaa 29.12.2013 09:27
ładnie wygląda
Lis 24.11.2013 22:24
Zamiast "Ciasto francuskie" powinno być "ciasto" Przepraszam za niedopatrzenie.
Klausia 24.11.2013 10:34
Przepis mnie bardzo zaciekawił :) Tylko czytam już chyba piąty raz i nie mogę się dopatrzyć gdzie to ciasto francuskie ze składników ma swoje zastosowanie. Podpowiedz proszę bo mam w planach go zrobić :)
Iwusia 03.11.2013 23:03
fantastyczny przepis
Bernadeta1 26.10.2013 00:13
ale pysznie wygląda
czekoladka_m 20.10.2013 11:01
Pyszności!!!
Beata999 08.10.2013 23:47
Ciekawy muszę upiec taki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat