Tort kawowo-pomarańczowy

Tort kawowo-pomarańczowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajko

    7 sztuk
  • mąka pszenna

    1 sztuka
  • orzechy laskowe

    5 dag
  • kawa

    2 łyżki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    16 g
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki

Masa kawowa

  • budyń śmietankowy

    1 sztuki
  • mleko 3,2%

    1/2 litra
  • masło lub margaryna

    15 dag
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • cukier puder

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • kawa

    2 łyżki

Masa pomarańczowa

  • śmietana 30%

    1/2 litra
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1,5 łyżki
  • sok pomarańczowy

    1 szklanki
  • cukier puder

    3 łyżki

Poncz

  • woda letnia

    1 szklanki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • rum

    2 łyżki
  • cukier puder

    1 łyżka

Dekoracja

  • czekolada deserowa

  • pomarańcza

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Orzechy laskowe zmielić .Białka jaj ubić na sztywno z cukrem dodać żółtka,delikatnie wymieszać aby piana nie opadła. Mąkę pszenną wymieszać z orzechami,kawą oraz proszkiem do pieczenia i po jednej łyżce dodawać do masy jajecznej mieszając na najniższych obrotach mikserem. Tak przygotowane ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 27cm,włożyć do piekarnika i piec 40 minut w temp 160*c. Po wyjęciu i wystudzeniu przekroić poprzecznie na trzy części. Ciasto najlepiej jest upiec dzień wcześniej przed przełożeniem mas,wtedy kroi się idealnie.
2.
Masa kawowa: Na mleku gotujemy budyń,zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu,ucieramy krem pod koniec wsypujemy kawę i wlewamy sok z cytryny dodajemy żółtko miksujemy ponownie do połączenia składników.
3.
Masa pomarańczowa: Żelatynę wsypać do kubeczka zalać 4 łyżkami soku z pomarańczy zostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści.Dolać resztę soku pomarańczowego i wymieszać wszystko razem. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając puder,wlewamy cienkim strumieniem sok pomarańczowy z żelatyną i dokładnie mieszamy.
4.
Poncz: Przegotowaną chłodną wodę mieszamy z pudrem rumem i sokiem z cytryny lub limonki.
5.
Przełożenie: Pierwszy blat ciasta nasączamy ponczem smarujemy kremem kawowym przykrywamy drugim blatem nasączamy i rozsmarowujemy połową kremu pomarańczowego,przykrywamy trzecim blatem rozsmarowujemy kremem wierzch i boki resztą kremu robimy dekorację ,posypujemy startą gorzką czekoladą układamy plasterki świeżej pomarańczy,boki obsypujemy rozdrobnionymi orzechami laskowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 09.08.2016 07:36
pyszny torcik
Grazyna0211 02.06.2016 10:21
świetny tort
Agata3 01.11.2014 15:55
fenomenalny, jak z cukierni :)
2milutka 01.11.2014 15:07
Dziękuję za miłe komentarze!
luna76 01.11.2014 12:57
jak z kawą to zabieram do siebie :D
inka2012 01.11.2014 10:33
fantastycznie wygląda!
adelajda 01.11.2014 09:45
Moje smaki ma ten torcik :)
jasiek 01.11.2014 03:28
przepyszny torcik
Iwusia 31.10.2014 22:44
piękny torcik :)
Christopher 31.10.2014 22:22
Pyszny tort.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat