Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tort kakaowy z masą brzoskwiniową i masą cukrową

5.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

jajko
5 szt
cukier
1 szkl
mąka
1,5 szkl
kakao
3 łyż
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki

MASA BRZOSKWINIOWA

galaretka brzoskwiniowa
1 opakowanie
dżem brzoskwiniowy
1 słoiczek
śmietana kremówka
0,5 litra
fix do śmietany
2 szt

DO NASĄCZENIA

woda
0,5 szkl
cukier
do smaku
sok z cytryny
1 szt

MASA CUKROWA

glukoza w płynie
50 g ( w proszku)
cukier puder
50 dag
woda
70 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat
4 łyżeczki
Sklep Prymat
margaryna
3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kakaowy z masą brzoskwiniową i masą cukrową

Kroki postępowania

1
Białka ubić z cukrem na pianę. Dodawać żółtka miksując kolejne dopiero gdy poprzednie połączy się z masą. Mieszając dodawać na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Krok 1 - Tort kakaowy z masą brzoskwiniową i masą cukrową foto
2
Ciasto przelać do formy i piec około 40-45 minut w nagrzanym piekarniku.
Krok 2 - Tort kakaowy z masą brzoskwiniową i masą cukrową foto
3
Wystudzić i przekroić na trzy krążki. Wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, nasączyć ciasto.
Krok 3 - Tort kakaowy z masą brzoskwiniową i masą cukrową foto
4
Dżem brzoskwiniowy podgrzać wsypać do niego galaretkę i mieszać aż do jej rozpuszczenia.
Krok 4 - Tort kakaowy z masą brzoskwiniową i masą cukrową foto
5
Na pierwszy krążek wylać masę brzoskwinią i pozostawić do stężenia.
Krok 5 - Tort kakaowy z masą brzoskwiniową i masą cukrową foto
6
Śmietanę zmiksować ze śmietan fiksami i wyłożyć część na masę brzoskwinią rozsmarować nakryć drugim krążkiem wyłożyć część śmietany, rozsmarować i nakryć trzecim krążkiem. Pozostałą śmietanę rozsmarować na całym torcie. Wyciąć dowolny kształt.
Krok 6 - Tort kakaowy z masą brzoskwiniową i masą cukrową foto
7
Przygotować masę cukrową: żelatynę zalać wodą i zostawić na 5 minut. Podgrzewać żelatynę nad parą wodną do rozpuszczenia (nie wolno zagotować) Wsypać glukozę i wymieszać. Dodać margarynę i mieszać do rozpuszczenia. Następnie dosypywać cukier puder porcjami mieszając później wyrobić masę ręką.
Rozwałkować i pokryć nią tort.

Dowolnie dekorować.
Krok 7 - Tort kakaowy z masą brzoskwiniową i masą cukrową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tytka 04.02.2015 23:38
taki walentynkowy
Zdzisław 04.02.2015 14:59
takie słodkości bardzo lubię
mysza75 04.02.2015 12:31
jaki ładny torcik
Futka 04.02.2015 11:14
Śliczny i wyśmienity torcik :)
Adamorek 04.02.2015 11:07
ale walentynkowo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak