Przepis i sposób przygotowania na: Tort " Józefa"
Kroki postępowania
Tarte orzechy łączymy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia
Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno poczym wsypujemy do nich cukier. Kolejno wlewamy żółtka, a pod koniec mąkę z proszkiem i mak.
Przelewamy do tej samej tortownicy co pieklismy ciasto orzechowe.
Pieczemy je 15 minut w temp. 180 stopni.
Wyjmujemy i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wlewamy do niej jogurt i nadal miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie ,gdy przestygnie łączymy z masą.
Na wierzch ciasta z makiem wykładamy pokrojone w plastry brzoskwinie.
Zalewamy masą śmietanową . Z 5 łyżek zostawiamy do ozdoby.
Ciasto orzechowe delikatnie kroimy na 6 części.
Układamy je delikatnie nachodzące na siebie na masie śmietanowej.
Dekorujemy śmietaną, plastrami brzoskwiń i ozdobami cukrowymi oraz krążkami polewy.