Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort " Józefa"

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto orzechowe:
kakao 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 2 łyżki
masło 150 g
CIASTO Z MAKIEM
jajko 4 sztuki
cukier 100 g
mak 0,5 szklanki
mąka pszenna 80 g
Masa śmietanowa:
śmietana kremówka 500 ml
jogurt naturalny 400 ml
cukier puder 0,5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
DODATKOWO:
motylki i perełki do ozdoby
krążki polewy
woda 100 (gorąca)
orzechy laskowe 200 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Tort " Józefa"

Kroki postępowania

1
Ciasto orzechowe:

Tarte orzechy łączymy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia
Krok 1 - Tort " Józefa" foto
2
Margarynę lub masło miksujemy z cukrem na pusztą masę .
Krok 2 - Tort " Józefa" foto
3
Wsypujemy pomału sypkie produkty.
Krok 3 - Tort " Józefa" foto
4
Gotową masę wykładamy na dno tortownicy 26 cm.Pieczemy w nagzranym piekarniku do 180 stopni około 20 minut. Wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Krok 4 - Tort " Józefa" foto
5
Ciasto z makiem.

Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno poczym wsypujemy do nich cukier. Kolejno wlewamy żółtka, a pod koniec mąkę z proszkiem i mak.

Przelewamy do tej samej tortownicy co pieklismy ciasto orzechowe.

Pieczemy je 15 minut w temp. 180 stopni.

Wyjmujemy i studzimy.
Krok 5 - Tort " Józefa" foto
6
Blat ciasta z makiem wkładamy z powrotem do tortownicy.

Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wlewamy do niej jogurt i nadal miksujemy.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie ,gdy przestygnie łączymy z masą.

Na wierzch ciasta z makiem wykładamy pokrojone w plastry brzoskwinie.

Zalewamy masą śmietanową . Z 5 łyżek zostawiamy do ozdoby.

Ciasto orzechowe delikatnie kroimy na 6 części.

Układamy je delikatnie nachodzące na siebie na masie śmietanowej.

Dekorujemy śmietaną, plastrami brzoskwiń i ozdobami cukrowymi oraz krążkami polewy.
Krok 6 - Tort " Józefa" foto
7
Chłodzimy 3 godziny w lodówce.
Krok 7 - Tort " Józefa" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 07.02.2014 07:29
muszę spróbować
caralajna 05.02.2014 16:54
nie jadłam takiego ciasta, bardzo apetyczne
Janina 04.02.2014 16:18
Świetne w smaku i bardzo ładnie się prezentuje;)
Ania321 04.02.2014 12:52
ale bym sobie zjadła :)
patryska76 04.02.2014 12:05
Wygląda pięknie ;-)
Monia 04.02.2014 11:32
Ciekawie wygląda to ciasto :)
joanna30 04.02.2014 11:28
Wyglada przepysznie :)
slonko888 04.02.2014 11:23
cudownie wyglada
matesko 04.02.2014 11:18
apetycznie wygląda
dodi 04.02.2014 10:49
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak