Tort jabłkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    75 dag
  • cukier

    5 dag
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • sok jabłkowy

    1/3 szkl.
  • sos waniliowy

    1 torebka
  • laska wanilii

    1/2 szt.
  • jajko

    4 szt.
  • sól

  • mąka pszenna

    6 dag
  • mąka ziemniaczana

    6 dag
  • proszek do pieczenia

  • śmietana kremówka

    75 dag
  • aromat rumowy

  • cukier

    16 dag
  • krokant orzechowy

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka pokroić w kosteczkę. Przełożyć do rondelka z cukrem, rdzeniem wanilii i sokiem cytrynowym, gotować 10 minut mieszając. Sos waniliowy wymieszać z sokiem jabłkowym, dodać do jabłek, gotować 5 minut na małym ogniu, wystudzić. Białka ubić ze szczyptą soli, wsypać cukier. Dodać żółtka, całą mąkę i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Biszkopt umieścić w wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec 20 minut w temp. 200 stopni. Śmietanę ubić z cukrem i odrobiną aromatu rumowego. Biszkopt dwukrotnie przekroić w poprzek. Spód posmarować połową masy jabłkowej i cienką warstwą bitej śmietany. Przykryć drugim biszkoptem. Posmarować resztą jabłek (trochę odłożyć) i porcją śmietany. Przykryć ostatnim krążkiem. Tort posmarować i udekorować resztą śmietany. Pośrodku umieścić mus jabłkowy, boki zaś posypać krokantem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat