Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort jabłkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 75 dag
cukier 5 dag
sok z cytryny 2 łyżki
sok jabłkowy 1/3 szkl.
sos waniliowy 1 torebka
laska wanilii 1/2 szt.
jajko 4 szt.
sól
mąka pszenna 6 dag
mąka ziemniaczana 6 dag
proszek do pieczenia
śmietana kremówka 75 dag
aromat rumowy
cukier 16 dag
krokant orzechowy 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tort jabłkowy

Jabłka pokroić w kosteczkę. Przełożyć do rondelka z cukrem, rdzeniem wanilii i sokiem cytrynowym, gotować 10 minut mieszając. Sos waniliowy wymieszać z sokiem jabłkowym, dodać do jabłek, gotować 5 minut na małym ogniu, wystudzić. Białka ubić ze szczyptą soli, wsypać cukier. Dodać żółtka, całą mąkę i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Biszkopt umieścić w wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec 20 minut w temp. 200 stopni. Śmietanę ubić z cukrem i odrobiną aromatu rumowego. Biszkopt dwukrotnie przekroić w poprzek. Spód posmarować połową masy jabłkowej i cienką warstwą bitej śmietany. Przykryć drugim biszkoptem. Posmarować resztą jabłek (trochę odłożyć) i porcją śmietany. Przykryć ostatnim krążkiem. Tort posmarować i udekorować resztą śmietany. Pośrodku umieścić mus jabłkowy, boki zaś posypać krokantem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak