Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort- drożdżówka

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
cukier 1/2 szklanki
śmietana szklanka
mąka szklanka
Soda oczyszczona Prymat łyżeczka
roztopione masło 2 łyżki
cukier 1/2 (do nadzienia)
jajko 3 (na nadzienie)
twaróg 1/2 (na nadzienie)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort- drożdżówka

+ rodzynki lub owoce


1. Jajka ubijamy z cukrem, gdy będą już jasne dodajemy resztę składników i "bełtamy" ;) tzn mieszamy porządnie.

2. Tortownicę smarujemy masłem, podsypujemy mąką i wylewamy do niej ciasto. Na środek ciasta wykładamy masę serową (tak jak przy robieniu zebry, ciasto cały czas wylewamy na sam środek). Na masie układamy rodzynki. Wkładamy do NIEnagrzanego piekarnika, ustawiamy 180 st. i pieczemy ok. 35 minut.

W czasie pieczenia ser, który jest ciężki pójdzie na dół, a ciasto biszkoptowe delikatnie się uniesie, tworząc takie fajne brzegi wokół sera.

Po wyjęciu z piekarnika studzimy i wcinamy :)

Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak