Tort dla małej księżniczki- KORONA

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3 sztuki
  • mąka

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • olej

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • biszkopt ciemny

  • jajka

    3 sztuki
  • mąka

    2 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • soda oczyszczona

    1 szczypta
  • jajka

    3 sztuki
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • mąka krupczatka

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • cukier

    3 łyżki
  • MASA KAWOWA;

  • masło

    3,5 kostki
  • mleko

    1,5 litra
  • budyń waniliowy

    3 opakowania
  • mąka ziemniaczana

    1,5 łyżki
  • mąka tortowa

    1,5 łyżki
  • żółtka

    4-5 sztuk
  • cukier wanioliowy

    2 opakowania
  • cukier do smaku

    3-4 łyżki
  • ŚMIETANKA NA GÓRĘ:

  • śmietanka kremowa

    250 ml
  • cukier puder

    1 łyżka
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • woda

    1/3 szklanki
  • orzechy mielone

    90 gram
  • kawa

    3 (zaparzona)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort dla małej księżniczki- KORONA foto
BISZKOPT BIAŁY:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę, proszek oraz olej. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na przygotowana tortownicę.
Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
BISZKOPT CIEMNY:
Sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek i sodę łączymy ze sobą. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich cukier, a potem żółtka. Do puszystej masy wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
BISZKOPT ORZECHOWY:
Mąkę, proszek do pieczenia, bułkę oraz orzechy łączymy ze sobą.
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a potem żółtka. Do puszystej masy dodajemy przygotowane sypkie składniki. Delikatnie mieszamy ciasto i wylewamy na tortownicę. Pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
Krok 2 - Tort dla małej księżniczki- KORONA foto
MASA:
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Drugą połowę mieszamy z budyniem, mąkami, cukrem waniliowym i żółtkami. Gotową mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy.
Kawę zaparzamy niewielka ilością przegotowanej wody. Studzimy.
Masło ucieramy na puch. Do utartego dokładamy stopniowo zimny budyń. Po otrzymaniu białej masy odkładamy około 1/3 jej ilości do wykończenia boków tortu.
Do pozostałej części dodajemy kawę.
Krok 3 - Tort dla małej księżniczki- KORONA foto
Masę dokładnie miksujemy i przekładamy nią wcześniej upieczone biszkopty. Tort odstawiamy do lodówki, by zastygł.
Krok 4 - Tort dla małej księżniczki- KORONA foto
ŚMIETANKA NA GÓRĘ:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i studzimy. Śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier (miksujemy), a następnie wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Gotową śmietankę wylewamy na wierzch przygotowanego tortu. Za pomocą łyżki staramy się wykonać lekki kopczyk. Tort ponownie wstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła.
Krok 5 - Tort dla małej księżniczki- KORONA foto
Ciasto na elementy korony:
- 300 g mąki,
- 15 dag margaryny,
- 1 łyżka śmietany,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 15 dag cukru,

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i zagnieść ciasto kruche. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,4 -0,5cm i wycinamy z niego poszczególne elementy korony.
Do wycięcia elementów przygotowałam sobie szablon. Mając gotowy tort znamy jego wysokość i obwód. Znając te wymiary rysujemy szablon, tak by jego wysokość była wyższa od wysokości tortu. Szerokość szablonu wyliczamy dzieląc obwód tortu na 11 części.
Za pomocą noża wycinamy poszczególne elementy z ciasta przykładając do niego szablon. Elementy korony pieczmy około 10 minut w 180˚C. Należy uważać by się nie przypaliły.
Krok 6 - Tort dla małej księżniczki- KORONA foto
WYKOŃCZENIE:
Upieczone elementy dowolnie dekorujemy. Ja udekorowałam je częścią pozostawionej masy. Kolorowe kółka wycięłam od kieliszka z galaretek. Wcześniej rozpuszczonych i zastygniętych.
Dodatkowo do dekoracji użyłam kolorowe cukierki i złote perełki dekoracyjne.
Kiedy elementy mamy udekorowane, masą delikatnie obtaczamy tort i przyklejamy do niego części korony. Szczeliny między łączeniami także wypełniamy masą. Gotowe.
Krok 7 - Tort dla małej księżniczki- KORONA foto
Tort piekłam dla mojej córki Kasi z okazji 5 urodzin. Oczywiście środek możemy wykonać dowolny. Także do dekoracji korony możemy użyć różnych składników: kolorowe perełki, żelki, masa zabarwiona barwnikiem spożywczym itp.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (56)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 25.05.2017 17:05
Świetnie przemyślane ciasto. Z chęcią bym takie zjadła :)
ada.la 16.07.2015 11:57
podoba mi się ten torcik
Ada-Gaba 13.08.2014 22:12
cudny torcik
norweska20 08.03.2014 13:42
rewelacyjny pomysł
mariel78 26.02.2014 20:12
piękny torcik
slonko888 22.02.2014 12:27
piekny tort
bhb8 09.02.2014 12:07
wygląda pięknie :)
caralajna 29.01.2014 18:40
jestem pod wrażeniem :)
Magda60 28.01.2014 13:02
wprost arcydzielo
ttrytka 26.01.2014 23:59
bardzo lubię patrze cna takie cuda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat