Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort dla córki Agnieszki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt ciemny 1 szt
jajko 5 szt
mąka tortowa 3/4 szkl (nie pełne )
mąka ziemniaczana 1/4 szkl
cukier 3/4 szkl
kakao 2 łyżki
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyzeczki
krem czekoladowy
czekolada gorzka 2 szt
czekolada mleczna 2 szt
śmietana 30% 500 ml
śmietanka 2 op.Śniezka
Krem:
śmietana 30% 800 ml
cukier puder 3 łyżki
fix do śmietany 3 op
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki (rozpuścić )
dżem wiśniowy 1 słoik
kompot wiśniowy 1 słoi mały
dekoracja
róże do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Tort dla córki Agnieszki

.
1.Białka oddzielić od żółtek .Białka ubić na sztywną piane z dodatkiem szczypty soli dodając żółtka na przemian z cukrem, mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia sodą i kakao,delikatnie połączyć z masą jajeczną.Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia .Piec około 40 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 170 stopni.Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty,każdy nasączamy sokiem wiśniowym.
2.
Krem czekoladowy - czekolady rozpuścić w podgrzanej kremówce ,rozpuszczone i ostudzone czekolady wkładamy na noc do lodówki.Następnie wsypać śmietanki śnieżki i zmiksować.Krem włożyć na 15 min. do lodówki do schłodzenia .Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie do całkowitego rozpuszczenia. 2.Krem śmietankowy - Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy .Cześć śmietany delikatnie zmiksować z rozpuszczoną żelatyną dodając partiami resztę śmietany.
3.
3.Spodni blat po nasączeniu smarujemy dżemem wiśniowym z kawałkami owocami ,nakładamy część kremu śmietankowego do kremu wkładamy odsączone wiśnie z kompotu , nakładamy drugi blat nasączamy, smarujemy dżemem nakładamy krem śmietankowy i do kremu wkładamy wiśnie ,nakładamy trzeci blat dociskamy formując tort .Cały tort smarujemy kremem czekoladowym, boki obkładamy posypką czekoladową ,dekorujemy według swojego uznania u mnie udekorowany jest różyczkami i listkami z masy cukrowej ( mojego wykonania),perełkami , kremem śmietankowym i czekoladowym ,wisienkami oraz ozdobami z czekolady.Tort wkładam do lodówki na kilka godzin .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.01.2017 22:15
Bardzo ładny.
Wafelek2601 27.01.2017 19:05
Musi być pyszny
Bernadeta1 27.01.2017 18:12
smaczny torcik, chętnie bym zjadła kawałeczek
Bożena Matuszczyk 27.01.2017 18:00
Dziękuję Wszystkim za miłe komentarze;)
ania2610 27.01.2017 17:56
pięknie wyszedł :)
bertpvd 27.01.2017 17:30
wygląda fantastycznie
ilka01 27.01.2017 17:10
pyszności :)
RenataZ-et 27.01.2017 16:16
śliczny torcik
KORAL 27.01.2017 15:52
Piękny i na pewno smaczny :)
Konczi 27.01.2017 15:13
Świetny torcik!
agaK. 27.01.2017 14:45
Piękny jest:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak