Przepis i sposób przygotowania na: Tort dla córki Agnieszki
1.Białka oddzielić od żółtek .Białka ubić na sztywną piane z dodatkiem szczypty soli dodając żółtka na przemian z cukrem, mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia sodą i kakao,delikatnie połączyć z masą jajeczną.Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia .Piec około 40 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 170 stopni.Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty,każdy nasączamy sokiem wiśniowym.
2.
Krem czekoladowy - czekolady rozpuścić w podgrzanej kremówce ,rozpuszczone i ostudzone czekolady wkładamy na noc do lodówki.Następnie wsypać śmietanki śnieżki i zmiksować.Krem włożyć na 15 min. do lodówki do schłodzenia .Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie do całkowitego rozpuszczenia. 2.Krem śmietankowy - Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy .Cześć śmietany delikatnie zmiksować z rozpuszczoną żelatyną dodając partiami resztę śmietany.
3.
3.Spodni blat po nasączeniu smarujemy dżemem wiśniowym z kawałkami owocami ,nakładamy część kremu śmietankowego do kremu wkładamy odsączone wiśnie z kompotu , nakładamy drugi blat nasączamy, smarujemy dżemem nakładamy krem śmietankowy i do kremu wkładamy wiśnie ,nakładamy trzeci blat dociskamy formując tort .Cały tort smarujemy kremem czekoladowym, boki obkładamy posypką czekoladową ,dekorujemy według swojego uznania u mnie udekorowany jest różyczkami i listkami z masy cukrowej ( mojego wykonania),perełkami , kremem śmietankowym i czekoladowym ,wisienkami oraz ozdobami z czekolady.Tort wkładam do lodówki na kilka godzin .