Tort dacquise

Tort dacquise

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    6 szt
  • drobny cukier

    300 g
  • ocet winny

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • mascarpone

    250 g
  • kremówka

    300 ml
  • cukier puder

    1 łyżka
  • kajmak

    150 g
  • cukier puder

    0,5 łyżeczki
  • kakao

    0,5 łyżeczki
  • daktyle

    10 szt
  • daktyle

    8 szt
  • orzechy

    0,5 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować dwie blachy wyłożone papierem z odrysowanymi kołami o średnicy 24cm. Białka (schłodzone - ja wybiłam białka do miski i odstawiłam na 10 min do lodówki) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ocet i zmiksować. Następnie dodawać po łyżce cukru dokładnie miksując za każdym razem. Mniej więcej po dodaniu połowy z przygotowanego cukru piana już była dość sztywna ale dodałam całość i beza wyszła rewelacyjnie! Po ubiciu na bardzo sztywną pianę wmieszać delikatnie pokrojone drobno 8 daktyli. Masę wyłożyć na blachy. Piec przez 5 min w temp 180st, a następnie zmniejszyć do 120 i suszyć jeszcze przez 70 min (użyłam funkcji termoobiegu). Po upieczeniu zostawić bezy do przestygnięcia - minimum 2 godziny.

Żeby przygotować krem należy ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, w osobnym naczyniu ubić kajmak z serkiem mascarpone i połączyć zawartość obu naczyń (ja poszłam na łatwiznę i ubiłam śmietanę, nadal ubijając dodałam kajmaku a na koniec serka mascarpone - i też wyszło pysznie). Do ubitej masy wmieszać orzechy i posiekane daktyle.

Masę wyłożyć na jedną bezę i przykryć drugą. Ja posypałam na wierzchu kakaem wymieszanym z cukrem pudrem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat