Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy z cytrynową masą śmietanową i ananasem
Kroki postępowania
Kakao wymieszać z ciepłą wodą. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, następnie dodawać po jednym jajku, potem kakao oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Piec 50-60 minut w 180C. Upieczony i ostudzony palcek pokroić na trzy blaty.
1/2 szklanki soku z ananasa z puszki zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretkę cytrynową, ostudzić cały czas mieszając.
Ostudzoną galaretkę wlać do ubitej śmietany i miksować na małych obrotach.
Do tak przygotowanego kremu dodać ananasa z puszki i delikatnie wymieszać.
Czekoladę roztopić z masłem i polać wierzch tortu a na końcu posypać ananasem.