Tort czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • jajko

    2 szt (oddzielnie białka i żółtka)
  • cukier

    200 g
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • mąka tortowa

    175 g
  • mleko 3,2%

    110 ml
  • majonez

    200 g
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 1/2 łyżeczki
  • kakao

    4 łyżki
  • sól

    1 szczypta

Składniki na czekoladowy krem

  • serek mascarpone

    250 g
  • czekolada deserowa

    200 g
  • czekolada mleczna

    100 g
  • śmietanka 36%

    350 ml

Składniki na polewę

  • czekolada mleczna

    150 g
  • masło

    1 łyżka
  • śmietanka 36%

    5-6 łyżek

Dodatkowo

  • czekolada gorzka

    50 g
  • jajka czekoladowe

    10-12 szt
  • dżem wiśniowy

    4 łyżki
  • kakao do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort czekoladowy foto
Przygotowanie ciasta:
Okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółta, cukier, cukier wanilinowy i ucieramy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Następnie dodajemy mleko i majonez i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

Jak ciasto wystygnie wyjmujemy z formy i kroimy na pół, na dwa blaty.
Krok 2 - Tort czekoladowy foto
Przygotowanie kremu:
Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną czekoladę mleczną i deserową i podgrzewamy często mieszając aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Ważne aby nie zagotować śmietanki!

Masę studzimy i chowamy do lodówki na minimum 3 godziny żeby się schłodziła. Następnie przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy kilka minut pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.
Krok 3 - Tort czekoladowy foto
50 g czekolady deserowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Na folię aluminiową wylewamy czekoladę, za pomocą noża/łopatki rozsmarowujemy ją na kształt prostokąta. Folię z czekoladą wstawiamy na 10-15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie nasz prostokąt z czekolady zdejmujemy z folii i łamiemy na kawałki.

Przekrojony spód ciasta smarujemy wiśniowym dżemem. Następnie nakładamy krem czekoladowy i przykrywamy go drugim blatem ciasta, delikatnie dociskamy.
Krok 4 - Tort czekoladowy foto
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym polewamy wierzch tortu.

Na środku układamy czekoladowe jajka, wokół których układamy wcześniej przygotowane kawałki czekolady. Całość posypujemy kakao.

Tort przechowujemy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 23.03.2016 18:11
rewelacyjny torcik
noninka77 23.03.2016 16:11
Wygląda imponująco:)
dollce 23.03.2016 15:45
REWELACYJNY!!!!
w mojej kuchni 23.03.2016 15:30
takie desery lubię
Ewelina1991 23.03.2016 13:50
wspaniały!!!
cukiereczek 23.03.2016 13:48
Rewelacyjnie wygląda
dom-agi 23.03.2016 11:48
Obłędnie wygląda!
Anna169Hosz 23.03.2016 11:42
Do ulubionych:)
Czyki 23.03.2016 11:32
świetny i efektowny torcik
Mniam 23.03.2016 10:51
Kupiłaś mnie tym czekoladowym cudem :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat