Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na ciasto
-
jajko
2 szt (oddzielnie białka i żółtka) -
cukier
200 g -
cukier wanilinowy
1 opakowanie -
mąka tortowa
175 g -
mleko 3,2%
110 ml -
majonez
200 g -
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki -
Soda oczyszczona Prymat
1 1/2 łyżeczki -
kakao
4 łyżki -
sól
1 szczypta
Składniki na czekoladowy krem
-
serek mascarpone
250 g -
czekolada deserowa
200 g -
czekolada mleczna
100 g -
śmietanka 36%
350 ml
Składniki na polewę
-
czekolada mleczna
150 g -
masło
1 łyżka -
śmietanka 36%
5-6 łyżek
Dodatkowo
-
czekolada gorzka
50 g -
jajka czekoladowe
10-12 szt -
dżem wiśniowy
4 łyżki -
kakao do posypania
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółta, cukier, cukier wanilinowy i ucieramy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Następnie dodajemy mleko i majonez i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Jak ciasto wystygnie wyjmujemy z formy i kroimy na pół, na dwa blaty.

Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną czekoladę mleczną i deserową i podgrzewamy często mieszając aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Ważne aby nie zagotować śmietanki!
Masę studzimy i chowamy do lodówki na minimum 3 godziny żeby się schłodziła. Następnie przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy kilka minut pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.

Przekrojony spód ciasta smarujemy wiśniowym dżemem. Następnie nakładamy krem czekoladowy i przykrywamy go drugim blatem ciasta, delikatnie dociskamy.

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym polewamy wierzch tortu.
Na środku układamy czekoladowe jajka, wokół których układamy wcześniej przygotowane kawałki czekolady. Całość posypujemy kakao.
Tort przechowujemy w lodówce.
Komentarze (14)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (4)