Przepis i sposób przygotowania na: tort czekoladowo-waniliowy
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiewamy.
Do żółtek dodajemy olej, wodę, ocet, kilka kropel olejku, a na końcu proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Do ubitego białka dodajemy mąkę z kakao i żółtka z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy a następnie wylewamy do wytłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut ( do suchego patyczka). Studzimy i dzielimy na 3 blaty.
2,5 szklanki mleka wlewamy do rondelka, laskę wanilii przecinamy ją na pół, "wydrążamy" nasionka i dodajemy do mleka i gotujemy, w reszcie mleka rozpuszczamy budynie i cukier. Kiedy mleko się zagotuje wyjmujemy laskę wanilii. Do wrzącego mleka wlewamy mieszankę budyniową i mieszamy, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu, studzimy.
Margarynę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń i miksujemy, na końcu dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem i 1/3 kremu, układamy na nim drugi blat posmarowany z obu stron dżemem, rozprowadzamy 1/3 kremu, przykładamy posmarowanym od spodu trzecim blatem biszkoptu. Wierzch i boli smarujemy resztą kremu. Boki oklejamy podłużnymi biszkoptami.